Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Узбекистан. И има важни дела. Вчера откри завод на "Приста ойл", а след това както става ясно от клип, публикуван на фейсбук страницата му, се е наслаждавал на местното гостоприемство. Което включва и изпълнение на местна звезда. 

"Узбекистанският (узбекски вероятно би било по-правилно-б.р.) певец Мансур Ташматов, който дълги години е живял в България и е печелил награди от Златния Орфей, ни поздрави с изпълнението на „Моя страна” по време на вечерята ни с премиера Шавкат Мирзийоев", похвали се Борисов.

Видеото разкрива доста интересна гледка. Въпросният Ташматов с микрофон в ръка припява тук-таме, но с пълно гърло и с чувство на изпълнение на запис на "Моя страна" на Емил Димитров. Когато приключва бодро съобщава за успехите си на "Златния Орфей" на Борисов и целува галантно ръка на Лиляна Павлова. Ако случайно сте се разсеяли, действието се развива в 2016 г.

Насладете се на неподправеното изпълнение :


Ето още значими моменти от посещението на Борисов. То е първо на български премиер в бившата съветска република. Централноазиатската държава е известна със своите природни богаства- втора по производство на памук в света, може да се похвали с изобилие на газ и злато. Тя е от поредицата държави от бившия СССР, които могат да "се похвалят" с несменяеми държавни глави. Начело на Узбекистан от 1991 г. до днес е 78-годишният Ислам Каримов, бивш първи секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз в страната. Узбекистан е сред най-критикуваните държави в света по отношение на спазването на човешките права.  

Среща с президента на Узбекистан Ислам Каримов. Двамата се видяха на конференцията "Нефт и газ на Узбекистан".
Приветствия от премиера домакин Шавкат Мирзийоев.
Дистанционно откриване на завод.

БОРИСОВ ОТКРИ ЗАВОД В...ТАШКЕНТ 

Посрещане на летището

Акцентите от визитата - според правителствения пресцентър:

- Узбекистан е икономически партньор, с когото желаем да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. Според Борисов съществува голям потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения, който към настоящия момент не се оползотворява в пълна степен. Министър-председателят обърна внимание на българския интерес от увеличаване и диверсифициране на двустранния стокообмен, който за миналата година е в размер на едва 20,712 млн. щ. долара.

-  Съвместните предприятия, които действат на територията на Узбекистан (в парфюмерийната и козметична продукция, конфекцията и производството на метални съединения) са сред уважаваните в страната.

- Бихме приветствали по-широк интерес на узбекистански инвеститори към българската икономика. България е отлично място за инвестиране в Югоизточна Европа благодарение на стабилността, ниските разходи за стартиране на бизнес и благоприятната бизнес среда. Според министър-председателя има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес.

- Президентът Каримов и премиерът Борисов посочиха, че обменът на специалисти и взаимното посещение на делегации биха ускорили процеса на взаимодействие в тези области.

- Премиерът Борисов отбеляза, че визитата му е израз и на желанието политическите контакти между двете страни да станат по-интензивни. Той изрази надежда Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България.

"Запознах президента на Узбекистан с концепцията ни за създаване на регионалния газоразпределителен център „Балкан”, с възможностите за сътрудничество и го поканих лично да посети страната ни", съобщи още Борисов.