Данните на 167 млн. потребители на социалната мрежа LinkedIn са изтекли в интернет, а заедно с тях и 115 млн. пароли. Хакерите предлагат пакета данни за продан в тъмния уеб на цена от 5 биткойна или около 3900 лв.

Те всъщност са част от хакване, направено преди 4 години, за което се смяташе, че е засегнало много по-малко акаунти. Тогава изтекоха 6,5 млн. пароли.

Бизнес-социалната мрежа има 400 млн. потребители, което означава, че кражбата засяга близо една трета от тях.

Добрата новина е, че са реагирали бързо и са започнали да деактивират паролите на акаунтите, които са засегнати.

Как да си изберем добра парола?

Когато пакети с информация от този тип изтекат, те са криптирани на няколко нива. В голяма степен какво е направила отговорната за личната ви информация компания е ключово, но и вие можете да помогнете - като си създадете хубава и трудна парола, и да спазвате основни правила за сигурност.

 - Не използвайте една парола за няколко важни акаунта. Ясно е, че не можем да имаме различна парола за всичко - при количеството сайтове, системи, програми, игри и прочие, в които сме регистрирани, няма как да помним всичко. Но не си оставяйте паролата на мейла да бъде същата като тази за онлайн банкирането.

 - Използвайте повече различни символи в паролата. При парола само от букви, дори и да са малки и големи, има много по-малко възможности, отколкото ако добавите цифра и препинателен знак. Една удивителна някъде в най-обикновена 8-буквена парола я прави двойно по-сигурна.

 - Ако имате много важни пароли, ползвайте мениджър. Става дума за програми, като 1Password, които генерират сигурни пароли и ги пазят в облака.

 - Ползвайте винаги, когато ги има, методите за единична или двойна верификация. Това обикновено означава допълнителен код, който получавате например по СМС, и който трябва да въведете заедно с паролата. Той е масов при системите за онлайн банкиране, и това не е случайно.

 - Не се притеснявайте да си направите дълга парола. Важно е тя да е лесна за запомняне от вас, но трудна за разгадаване от алгоритмите, които се ползват за това. Макар повечето услуги да искат парола от минимум 6 символа, най-добре е да са поне 12. Добър метод е да използвате странен, но познат на вас израз, персонална шега, думи със специфично значение, към които да добавите цифри и препинателни знаци.