Макар пространството за независима журналистика в Русия да намаля драматично през последните години, една организация сякаш държеше фронта. Тя се наричаше РБК и бе собственост на милиардера Михаил Прохоров, който неуспешно се кандидатира срещу Владимир Путин за президент през 2012 г. Прохоров се представи слабо като политик и взе само 8 на сто от гласовете, но РБК започна да процъфтява през последните две години с нещо почти нечувано в днешна Русия - задълбочени разследвания и дори нарастваща аудитория. На 13 май гилотината падна.

Трима редактори от ръководството подадоха оставки, сред които главният редактор на групата Елизавета Осетинская, шефът на вестник РБК Максим Солюс и редакторът на агенция РБК Роман Баданин. Макар компанията да похвали тръгващите си редактори, други новини гласят, че те са били принудени да го направят поради недоволството на Кремъл от разследванията на организацията и нарастващата й популярност.

Путин никога не е унищожавал изцяло независимата журналистика в Русия. Той я изтиква встрани. Той разреши няколко малотиражни либерални вестника да оцелеят. И почти всички новинарски медии прибягват до превантивна автоцензура. Докато гледната точка на Кремъл доминираше в телевизионните новини - главен източник на информация за повечето хора. Винаги когато една организация или собственикът й предизвикваха Путив, навлизаха в забранени зони или аудиторията им ставаше твърде голяма, властите ги кастрираха, често с махане на собствениците и редакторите. Това се случи с телевизия НТВ в изрева на президентството на Путин, повтори се в сайта "Лента.Ру" през 2004 г., а сега стана с РБК.

Покрай чувствителните въпроси РБК публикува подробни репортажи за имотните холдинги на Руската православна църква, за наличието на руски войници в Украйна, за корупцията в Министерството на културата и - което бе може би най-дръзко - навлезе в темата табу за семейството на Путин, включително за еднаа от дъщерите му и бизнес сделките на нейния съпруг. Съвсем наскоро РБК писа и за досиетата "Панама" и съучастието на приятели на Путин в прехвърлянето на милиони долари чрез офшорни сметки. Това, изглежда, преля чашата. Дмитрий Кисельов - водещ на телевизионно шоу в неделя вечер, яростен антиамерикански коментатор и защитник на Путин, размаха в ефир брой от вестник РБК, публикувал статия за изтеклите информации относно досиетата "Панама", и нападна журналистите от РБК, че били нелегални "помощници" на САЩ.

Щурмоваците на Путин използват насилие, за да заглушат гласовете на опозицията. Последният пример е как група прокремълски казаци нападнаха бореца срещу корупцията Алексей Навални и поддръжниците му. Шестима души бяха ранени, а един влезе в болница. Стилът на Путин е да взема на прицел враговете си поотделно. Но осезаемо последствие от това е страхат. Както изтъква Лев Гудков - директорът на "Левада център", Путин направи политическата сфера "стерилизирана", без нищо, което би позволило на хората да обсъждат публично социалните проблеми.

Путин тръгна по нелибералния път към авторитаризма, макаар някога да се зарече "безусловно" за защитава зараждащата се демокрация в Русия. Вместо това той изгради култ към личността. Това е кух пиедестал, върху който стои бъдещето на Русия.

-----

* Коментарът на в. "Вашингтон пост" е редакционен.