Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решение на САС по делото срещу Златомир Иванов-Баретата и други подсъдими за образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група. Тричленен състав на върховните магистрати приема, че на 21.08.2014 г. апелативните съдии правилно частично са намалили присъдата на долната инстанция - от 8 г. затвор на 6 г. и половина за Баретата.

Решението не подлежи на обжалване и протест, съобщиха от ВКС.

Първо Софийският градски съд е признал част от подсъдимите за невиновни, а останалата част - за виновни за организирана престъпна група (ОПГ), за предумишлено убийство, за причиняване на телесна повреда и държане без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества.

 САС е намалил размера на наложените наказания на Златомир Иванов от 8 години лишаване от свобода на шест години и шест месеца лишаване от свобода; на Марин Вълчев от три години и шест месеца лишаване от свобода на три години лишаване от свобода; на Росен Иванов от една година лишаване от свобода на девет месеца лишаване от свобода.

По отношение на Стоян Дичев съдът е изменил присъдата относно първоначалния режим и тип затворническо заведение за изтърпяване на наложеното му наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода.

ВКС приема, че след като не са констатирани съществени процесуални нарушения, свързани с интерпретацията на доказателствата и доказателствените източници, вярното установяване на правно релевантните факти е довело и до правилни изводи по приложението на материалния закон.

„... Напълно вярно е разбирането на съда, че за съставомерността на деянието не е необходимо всички да са участвали в групата през целия период на нейното съществуване, като деянието се явява започнато в момента на присъединяването на дадения подсъдим към ОПГ и е довършено също така конкретно за всеки подсъдим към момента, в който е преустановил своето участие. Установена и ясно разграничена е ролята на всеки един от гореизброените подсъдими както по райони, в който са се разпространявали наркотичните вещества, така и по видове наркотици, а и по конкретно осъществявани функции и йерархично място в групата”, потвърждават върховните съдии.