България е най-готовата държава в Европейския съюз да посреща нови миграционни вълни, по-готова е дори от Германия, каза днес в Брюксел външният министър Даниел Митов.

Той участва в двудневна среща на външните министри на алианса, която сред другите въпроси разгледа и разделението на труда между НАТО и Европейския съюз срещу предизвикателства като като миграционната криза и т.нар. „хибридни заплахи“, т.е. невоенни средства използвани срещу ключови инфраструктури и в областта на пропагандата и информацията.

„Тя, страната ни, е по-готова от всички останали. Тя се оказа по-готова и от Германия в един определен момент“, каза Митов пред български журналисти. „Вие знаете, че ние от 2013 година предупреждаваме за увеличаване на миграционните потоци, тогава започнахме да изграждаме съоръжение по границата си с Турция. Ако има готова държава в Европейския съюз, то това е България“.

Министърът направи този коментар в отговор на въпрос за днешни публикации в германски медии, че след затварянето на миграционния маршрут от Турция към Гърция, сега потокът може да се насочи към България, защото тя не е готова да се справи.

Миграционният натиск върху страната ни през периодо 2012-2014 година скочи с 470 на сто. Тогава обаче никой не се сети за механизма за солидарност  с държави-членки в такава криза, който е залегнал в договора на ЕС. Той беше използван година по-късно,  за да бъдат приети задължителни квоти за преместване на мигранти от Италия и Гърция в други държави на съюза. Правителството ги подкрепи и вместо от изпращащата се оказахме от приемащата страна.

НАТО е в процес на разширяване на средиземноморската си операция „Активно усилие“, за да включи тя и спиране на нелегалния трафик на хора от Северна Африка към Европа заедно с европейската операция „Софѝя“, която има същата цел.

„Ние продължаваме разговорите с нашите съюзници в НАТО и с нашите партньори какви допълнителни отбранителни способности могат да се създадат в Черно море“, добави Митов потвърждавайки казаното вчера по по този повод от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неотдавна изрази тревога от това, което той вижда като руско военно надмощие в Черно море.