Членовете на ДОСТ вече са над 14 хил. Това каза лидерът на партията Лютви Местан днес след първото заседание на националния й съвет. Според него вероятно именно това провокира агресията от страна на ДПС, демонстрирана вчера при отбелязването на майските събития в Джебел.

Местан заяви, че неговата партия няма как да се бори с ДПС от позицията на силата. Според него обаче движението е загубило своята кауза и за това прибягва до агресия. Местан коментира, че всички авторитарни режими прибягват до подобна агресия и и изглеждат много силни малко преди да дойде техният край.

Лидерът на ДОСТ каза още, че празникът на Джебел е на всички жители на града, а не всички от тях са привърженици на ДПС. Той изтъкна, че в общинския съвет има 5-има представители на ГЕРБ.

Местан коментира и изявлението на президента Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори мандат.

"Жалко, че държавният глава Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за президентските избори на есен. Той посочва, че причините за решението му са лични и ние не можем да ги коментираме, защото няма как да знаем какви са те. Ако предположим, че има и друга причина, то тя може би е свързана със това той да е бил заставен да плати една много висока политическата цена за откровените си антипутинови позиции".

Това каза Местан. И допълни, че президентът е бил ярък и еднозначен евроатлантик, а ДОСТ би подкрепила само такава кандидатура на предстоящия вот.

За пореден път Местан коментира промените в Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина. Той заяви, че намеренията на управляващите да въведат ново ограничение - до 35 секции във всички страни - също са прозрачни, тъй като дискриминират само и единствено избирателите в Турция. Местан поясни, че Турция е единствената държава, в която е имало повече секци досега.