Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви Росен Плевнелиев за най-добрия български презиент. Пред бТВ той коментира, че отказът на президента да се кандидатира за втори мандат е очаквана новина, очаквано лошо развитие, което той и ДСБ се опитали да предотвратят.

"Всеки български политик знаеше, че шансът той да се кандидатира е малък. Ясно нежелание на г-н Цветанов да го подкрепи. Ние застанахме за съжаление единствени срещу тази опасност. Не ни стигнаха сами силите да убедим другите десноцентристки партии".

Това каза Кънев по повод инициативата на ДСБ от преди седмица да бъде номиниран Плевнелиев за втори мандат.

ЦВЕТАНОВ ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ: ВИНОВНИ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ РАЗРУШИТЕЛИ В ДЯСНОТО - ДСБ

Той поясни, че ДСБ е тръгнал на диалог с ГЕРБ, защото президентът е имал нужда от широка публична подкрепа.

"Ние казахме - без ГЕРБ няма как да стане. Обърнахме се към тях за диалог. Виждате с какви лъжи се нахвърля отново Цветанов върху мен. Ние излязохме и предложихме този диалог. Насреща се получи категоричен отказ на диалог", каза Кънев.

Според него е абсурд днес ГЕРБ да обвинява ДСБ за отказа на Плевнелиев, при положение че именно тъмносините единствени са гио подкрепили.

"Днес е лош ден заради отказа на Плевнелиев да се кандидатира", каза Кънев.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: ОРИСИЯ НИ Е ДА ИМАМЕ БЕЗЛИЧНИ ПРЕЗИДЕНТИ

Според него България е в тежка геополитическа криза.

"Губим единствения гарант на проевропейската ориентация. Ние трябва да видим как да я защитим. Не да използваме жалки гьобелсови лъжи", каза Кънев.

За пореден път той заяви, че ще има предсрочни парламентарни избори.

"Естествено, че ще има предсрочни избори, това го знае всеки в България. Всеки трябва да знае кога са, нашето предложение е да не са скоро. Има важни задачи, които този парламент трябва да завърши. Причината за кризата е, че българската прокуратура по съветски модел подчини огромното мнозинство от политическите партии на собствената си воля. Да се сложи дата за предсрочни избори. Бизнесът не ги иска, повечето партии не ги искат, но те са неизбежни. Въпросът е да се даде стабилност".

Това каза Кънев.

"Не изглеждам твърде обединяваща фигура".

Така Кънев отговори на въпрос дали той ще се кандидатира за президент, каквито заявки се чуха от самия него преди време. Според Къенв десницата трябва да търси обединяваща фигура, която да е гарант на проевропейската ориентация на България.