НАТО ще разположи до 3 500 войници или пет батальона в страните по източните си граници, които ще служат като „жица, задействаща мина“ в случай на агресия срещу тях, съобщи днес британският първи дипломат Филип Хамънд след среща на външните министри на алианса.

Окончателното решение за контингента ще вземе среща на върха на НАТО във Варшава през юли.  Двама офицери от САЩ и по един от Германия и Великобритания ще командват четири от батальоните, за петия ще се търси командир от Холандия, Испания, Италия или Дания.

Съставът им ще се сменя на ротационен принцип и ще провежда учения, техниката ще бъда складирана в приемащите страни. При необходимист този авангард може да бъде усилен със съюзнически войски, като най-бързо могат да бъдат изпратени силите за бързо реагиране на НАТО, които са близо десет пъти повече.

Министрите решиха да предложат втора среща на Съвета НАТО-Русия, който се събра за първи път през април т.г. след замразяването на сътрудничеството заради рускта анексия на Крим и агресията срещу Украйна през пролетта на 2014 година.

Те се споразумяха също да организират обучение за стотици офицери от иракската армия в Йордания, да развият с тази страна проекти за киберзащита и да помогнат обучението на специалните сили и националното разузнаване на Тунис.

Министрите обсъдиха и възможно изпращане на самолети за наблюдение АУАКС в помощ на международната коалиция срещу Даеш и решиха да продължат тренировъчната мисия на НАТО в Афганистан и след 2016 година както и финансовата подкрепа чрез доверителния фонд за аафганистанската армия, в който до момента има 1,4 милиарда долара.