Новият законопроект за промяна в току що приетия иначе Изборен кодекс вече е готов. Текстовете, които ще "ремонтират" правилата за вота в чужбина са подписани от представители на управляващите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок и ще бъдат внесени в Народното събрание в първия работен ден - тоест сряда.

Това обяви в Шумен депутатът от ДБГ/РБ и член на комисията по правни въпроси в парламента Димитър Делчев, цитиран от партийния пресцентър.

Народният представител в прав текст призна, че новият вариант на Изборния кодекс е насочен пряко срещу ограничаването на вота на българските граждани в съседна Турция.

"Режимът за разкриване на секции ще бъде напълно либерализиран. Ще има ограничение до 35 секции като това няма да ограничи друга държава освен Турция и очакваме това да реши проблема там", заяви Делчев. От изявлението му не се разбра какъв точно е "проблемът там", който ще бъде решен с намаляването на броя на секциите в южната ни съседка повече от пет пъти в сравнение с последния парламентарен вот.

Антикорупционният закон ще бъде разгледан във водещата правна комисия и веднага след това ще влезе в пленарната зала, каза още депутатът от ДБГ. По думите му приемането на първо четене на проекта на вицепремиера Меглена Кунева е "повече от принципен въпрос". Делчев дори обяви, че в последните 25 години борба с корупцията не е имало, затова законодателството в тази посока е приоритет на РБ. 

Делчев засегна и въпроса какъв трябва да е следващият президент на България. По думите му той трябва да има "десноцентристки патриотичен профил и да защитава върховенството на закона, евроатлантическата ориентация на страната и националната сигурност".

"Ще започнем разговори с ГЕРБ и ПФ за единен кандидат за президент, който да бъде противопоставен на очертаващата се лява коалиция", добави депутатът.

Според декларация на СДС обаче въпросът за преговори за обща номинация, предложен от ДБГ на последното заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок не е било гласувано - тоест решение още няма. Такова се очаква идната седмица. Сините припомнят още, че тяхното предложение е Реформаторският блок да излъчи своя кандидат за държавен глава чрез вътрешни избори, на които да могат да гласуват симпатизантите на цялата коалиция.

От "Раковски 134" нападнаха ДСБ и колегите си от НПСД и БЗНС за общата им позиция с хората на Радан Кънев и гражданската квота на Реформаторите по отношение на ветото на Плевнелиев. От СДС призоваха партньорите им в коалицията извън ДБГ да се обозначат най-накрая управляващи ли са или опозиция.