Депутатът Гроздан Караджов (РБ, гражданска квота) откри оруеловски паралел между злополучната номинация на Росен Плевнелиев за президент от ДСБ и последвалата реакция, която приключи с публично изявление на президента, че няма да се кандидатира за втори мандат. 

"Аз го наричам етюд от "1984" на Оруел. Там бяха измислили такъв новговор, диктатурата е свобода, подкрепата може би се нарича от ГЕРБ "забиване на нож", каза в студиото на бТВ Караджов, след като преди седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев издигна кандидатурата на Плевнелиев за втори президентски мандат без той да бъде уведомен. Акцията в последствие беше подложена на остри критики както от страна на ГЕРБ, така и от други от партиите в РБ.

ЦВЕТАНОВ: ВИНОВНИ СА РАЗРУШИТЕЛИТЕ В ДЯСНОТО - ДСБ

"Подкрепа може да се даде, когато е безкористна, без пазарлъци и без предварителни условия. Това, че в България няма такава традиция, е друг въпрос. Росен Плевнелиев изпълнява условията на нашите избиратели, те харесват такъв профил политик, винаги е защитавал евроатлантическите ценности, стоял е на позициите, на които стоим", обяснява Караджов.

Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който също гостуваше на бТВ, обявената от ДСБ подкрепа подценява самия Плевнелиев.

"Колегите от ДСБ подценяват президента, той е опитен политик, 5 години е бил президент, имал е много тежки моменти и се е справил с тях, смятам, че неговото отношение дали ще се кандидатира или не, е плод на обмислено решение. Той сам нарече тази подкрепа спекулация. Знаете, че той беше обявил, че ще каже в края на юни, началото на юли дали ще се кандидатира за президент", каза той.

 

Според Ненков от ДСБ са подходили "прибързано и деструктивно, издигайки кандидатурата на човек, без да са го попитали".

"Не са питали и ГЕРБ, все пак той беше издигнат от ГЕРБ", припомни Ненков.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: НЯМА ДА УЧАСТВАМ В ПРЕЗИДЕНТСТКИТЕ ИЗБОРИ

"Плевнелиев каза, че се отказва по лични причини. Ако обаче не са лични причини, има нещо друго отзад. Ето срещу какво сме ние. Може би личните причини не са лични, точно за това заставаме", не отстъпи Караджов.

Гроздан Караджов се извини на управляващите за създалата се интрига около евентуална номинация на Ирина Бокова:

„Питат ме за профила на кандидата, казах, че Росен Плевнелиев е с профила, върху който нашите избиратели проявяват симпатиите си. Това, от което ни е страх, това, което беше изразено на Изпълнителен съвет, е, че тези от управляващите, които се срещат с ГЕРБ, трябва да поставят условие да няма кандидат като Ирина Бокова и Елена Поптодорова или с техния профил. Не съм се изразил добре, това го приемете като грешка”.

Съжалявам че ДСБ поеха роля на противопоставяне и деструктивиране. 6 месеца сте антиправителство, антивсичко, и сега искате някой да ви поеме вината, заключи Ненков.