България е не само най-големият почитател на Европейския съюз, но е на път да се превърне и в държавата с най-голям износ на резервни части за коли, съюбщава "Евронюз".

Стотици чуждестранни компании се "нанесоха" в тази страна, за да да произвеждат части и да ги продават на атрактивни цени на големите световни производители на коли.

Според "Евронюз" между 15 000 и 20 000 души се трудят във фабриките за авточасти. А китайската фирма "Грейт уол" сглобява автомобили в Ловеч, допълва тв програмата.

Репортерите подчертават, че в България условията за инвестиране са добри, данъците ниски, а има и облекчения за закупуване на земя от компаниите, решили да вложат парите си там. Освен това разликата в заплащането на труда е огромна. За сравнение в Швеция се плаща по 43 евро на час, във Франция 36,8 евро на час, а в България едва 3,70, цитира телевизията последното проучване на Евростат.

Не е чудно при това положение, че производството на резервни части представлява 4 процента от износа и 2,5 на сто от БВП на България, завършва репортажът на "Евронюз".