Изтекъл запис в интернет, за който се твърди, че е с автор говорителя на "Даеш" Абу Мохамед ал-Аднани, призовава за засилване на атаките срещу Запада, съобщи Си Ен Ен.

В записа се призовава последователите на групировката да извършват атаки по време на светия за мюсюлманите месец Рамазан, който започва в началото на юни.

В около половинчасовия запис на арабски език се признават загубите, които терористите са понесли от военната коалиция, но се твърди, че в дългосрочен план джихадистите ще надделеят.

Призивът идва след като вдъхновени от "Даеш" атаки над западни цели от Брюксел до Сан Бернардино, показаха досега и влиянието на джихадистката групировка.

Съобщението е пуснато два дни, след като полет 804 на "Иджипт еър" падна над Средиземно море, но в записа на Аднани не се обръща внимание на този случай.

От обявяването на своя халифат през юни 2014 г. досега самопровъзгласилата се като "Ислямска държава" "Даеш" е извършила или вдъхновила поне 90 терористични атаки в 21 държави извън Сирия и Ирак, при които загинаха най-малко 1390 души и бяха ранени над 2000.