Оставам в ГЕРБ. Това каза народният представител Даниел Георгиев на специална пресконференция в Народното събрание. От обясненията му пред журналистите се разбра, че вчера той всъщност е подал две молби - една за напускане и друга за постъпване отново към парламентарната група на бойковата партия.

„Нестандартната реакция от моя страна вчера беше провокирана от продължаващите от месеци публикации, че ще се отцепвам, ще напускам групата. По-провокиращото в мен беше това, че внушенията почнаха да будят съмнение в някои мои колеги в областта и в структурите. Затова бях провокиран, внесох две молби вчера. Това беше нестандартна, умишлена от моя страна реакция”, заяви Георгиев.

Доколко е правдоподобно подобно обяснение не може да се каже категорично. Днес сутринта от ГЕРБ твърдяха, че още не знаят дали депутатът Георгиев е прескочил на другия бряг. Новината за изневярата му бе обявена вчера от новия политик Николай Бареков в Сливен. Лидерът на "Цензурата" обясни, че герберът вече е подал заявление за напускане и че го чака при себе си, за да му помага с "експертния си потенциал". Нароченият за беглец пък си изключи телефона.

В студиото на Нова телевизия тази сутрин експарламентарната шефка Цецка Цачева (ГЕРБ) бе много внимателна в изказването си по случая "Георгиев":

Нека да изчакаме официалните факти и позиции по случая, защото във вчерашния ден дойде доста разнопосочна информация. Очаквам председателя Миков да каже. Лично аз не съм видяла заявление от колегата. Преди това сме имали много пъти разговори с него. Никой от колегите не знае за случая, каза Цачева.

Депутатът Георгиев е син на кмета на Ботевград Георги Георгиев.

Вчера лидерът на ГЕРБ отрече пред Клуб Z изневяра от народния си представител. "Не е вярно! Говорих с баща му преди пет минути, няма и  в деловодството депозирана молба", каза той. По-късно бащата кмет също не потвърди новината на Бареков:

"Не знам кой какво изявление е направил. Аз преди три часа бях с моя син. Вчера бях с него цял ден, а в събота дори четохме в един вестник, че той си сменя парламентарната група. През тези три дни аз от сина ми такова нещо не съм чул, коментира пред Клуб Z Георги Георгиев.

Даниел Георгиев се прочу през 2012 г., когато се оказа, че НАП го е проверявала за несъответствия между имуществото и доходите му. Такива не бяха открити. Народният представител не бе декларирал, че е придобил части от 16 бивши общински имота на ниски цени.

От Сметната палата тогава не коментираха за какви точно несъответствия са предали документите на Георгиев на НАП, но според него самия тогава ставало въпрос за "100 метра ливада" и за обикновено забавяне да се отрази промяната в декларацията. За занижените цени на частите от общинските имоти Георгиев обясни, че всеки има право да определи цена, иначе в последните години нямал промяна в имотното си състояние.

Проверката на НАП за имуществото и доходите на тогавашния ГЕРБ-ер е била за периода 2006 - 2011 г. и е включвала всички имоти, автомобили, покупки, плащания по договори, сделки, които се облагат с ДДС, и т.н. "В резултат от извършената проверка органите по приходите са установили, че няма несъответствие между притежаваното имущество от лицето и придобитите от него доходи, и не следва да се предприемат последващи контролни действия", се казва в становището на данъчните.

Според медийни публикации Георгиев и семейството му са известни най-вече с многобройните си имоти, голяма част от които всъщност са бивши общински терени, минали през един купувач. По тази схема с имоти или части от такива се е сдобил не само синът на градоначалника и депутат, но и съпругата му Деспина. По много от сделките продавачът продава на членове на семейството при по-ниски цени от платените преди това на общината. Кметското семейство се сдобива и с терени на територията на огромен военен имот от 192 декара, прехвърлен от правителството на общината.

В Ботевградския край Георги Георгиев и синът му Даниел Георгиев са известни като Тухлата и Малката Тухла.