Не бива да се изненадвате, ако в магазина попаднете на очила със зелени стъкла, вместо популярните черни, жълти или кехлибарени. Наскоро екип от учени доказа, че хората, страдащи от мигрена, ще се чувстват много по-добре, ако виждат света в зелено, затова производството на новия революционен аксесоар е само въпрос на време.

До болка известно е, че бялата, синята и червената светлина усилват острото главоболие, при това до такава степен, че някои хора развиват т. нар. фотофобия (непоносимост към светлина). Лесно можете да ги разпознаете, защото само те носят слънчеви очила в осветена стая или изобщо не ползват лампите в дома си.

Смята се, че реакцията се дължи на конкретни връзки в таламуса - структурата на междинния мозък, която приема и обработва цялата информация от сетивните органи (с изключение на обонянието), след което ги предава към кората на главния мозък. Проблемът възниква, когато невроните, пренасящи сигналите от ретината на окото, се пресекат или сбълскат с други неврони, което причинява и съответната болка.

"Ето защо, по време на мигрена, светлината може да увеличи неприятното усещане и дори да причини зрителни нарушения", коментира Рами Бърстайн от изследователския екип на Университета Харвард.

Но не всички цветове от светлинния спектър имат същия ефект. Точно преди шест години Бърстейн и колегите й изследват мигрената при слепи пациенти, загубили зрението си поради увреждане на ретината или на цялото око. В резултат екипът открива, че хората, запазили част от клетките на ретината, получават по-силна мигрена, когато се намират в ярко осветено пространство, и страдат още повече, когато светлината е от синия спектър.

При последното си проучване Бърстейн и колегите й поставили доброволци в тъмна стая и постепенно увеличавали интензивността на бяла, синя, зелена, кехлибарена и накрая червена светлина. Екипът записвал не само разказите на пациентите за това по какъв начин светлината се отразява на главоболието им, но също така активността на невроните, изпращащи сигнали от очите към мозъка (посредством тънък електрод, поставен на клепача). Заедно с това отчитали и мозъчната активност чрез електроди, поставени върху главата.  

"С изненада установихме, че синята светлина не е по-болезнена от бялата, кехлибарената или червената. Всички бяха еднакво болезнени. Но още по-изненадващо беше откритието, че зелената светлина с ниска интензивност не увеличава мигрената, а точно обратното - намалява страданията на доброволците", споделя резултатите Бърстейн.

Събраната информация за активността на невроните в мозъка и очите на пациентите показва, че зелената светлина създава малко количество електрическа активност - както в окото, така и в мозъка, каквато другите цветове не предизвикват. В последствие резултатите са били потвърдени и при тестове с плъхове.

За иследователите е ясно, че всяко нещо, което може да облекчи болката от мигрена, ще бъде посрещнато с овации от хората, страдащи от острото главоболие. Затова Бърстейн се надява, че откритието й ще е ново предизвикателство за производителите на очила. Според собствените й прогнози артикулите, филтриращи всички цветове от светлинния спектър, с изключение на зеления, биха се превърнали в хит на пазара още това лято.