КАЖЕТЕ МИ, ЧЕ НЕ Е ИСТИНА! Събудих се в 4 сутринта, за да чуя, че Ник Менза е починал на 51, докато е свирил на барабани с OHM в Baked Potato. Ужасно е!

Това написа лидерът на "Мегадет" Дейв Мъстейн по повод смъртта на приятеля му Ник Менза на сцената онзи ден. Бившият барабанист на групата има незабравимо място в историята на "Мегадет", въпреки многото вода, която изтече от участието му...

Отиде си от остър инфаркт на миокарда, докато свири в клуб в Ел Ей.

Symphony of Destruction от 1992 г. - има ли нужда от представяне? Химн не само на годините на Ник в "Мегадет", а и на цялата кариера на групата. 

 

През 1989 групата прибягва до хитрост - назначава Менза първо като техническа поддръжа на барабаните, но с идеята да замени Чък Белър, който има огромни проблеми. Между другото, заради идентичните затруднения за китарист по това време (Крис Поланд продава апаратурата на бандата, за да си купува хероин) с групата свирят колоси като Слаш от „Гънс енд Роузес” и Даймбег от „Пантера”. Слаш, за щастие, не е Аксел Роуз и не се опитва да заеме всички постове във всички групи, а си остава само в „Гънс”.

Така в „Мегадет” идва китаристът на „Какофони” Марти Фрийдман, светът сякаш „щраква” и се намества по един съвършен начин. Може би затова, успокоена, групата създава двата платинени Rust in Peace и Countdown to Extinction плюс последвалия много, много музикантски Youthanasia и мелодичния Cryptic Writings.

Family Tree от Youthanasia - съавторство на Ник като композитор.

 

Менза и Фрийдман – съвсем близки до съвършенството муиканти, няма ка как да не станат любимци на публиката и на фона на намръщения Мъстейн. Да не говорим, че по-скоро по красота приличат на членове на "Бон Джови" отколкото на трашъри.

Не просто песен, а политически трилър - Rust in Peace...Polaris с тътена на Ник зад барабаните.

 

След 4-те невероятни албума в тази комбинация следват отново въртележи на музиканти, напускане на самия Дейв Елефсон, завръщане, нови лица... Толкова много години са минали от напускането на Менза през 1998 г. - защо се занимаваме с това ли? Ами може би заради краткия отговор, който дава "Уикипедия” по въпроса: че до ден днешен за феновете тоа е  the definitive Megadeth lineup.

"Мегадет" имат 11 номинации за „Грами”

 

 

Сингълът Trust от Cryptic Writings, номиниран за „Най-добро метъл изпълнение” за Грами. С барабаните на Ник, разбира се...

През 1998 Менза напуска, защото има тумор в коляното. Наетият временно да го замени Джими ДеГраско остава за постоянно.

За десерт - понеже може би сте слушали емблематичната за композиторския талант на Мъстейн Holy Wars,  ето го само Ник, който показва "атомната" си партия зад барабаните.