700 000 бюлетини по всяка вероятност ще определят победителя на президентските избори в Австрия, предаде АП.

Пуснатите с пряко гласуване бюлетини дават 51,9 на сто за крайно десния Норберт Хофер срещу 48,1% за "зеления", но явил се като независим, Александер Ван дер Белен. Разликата в гласове е малко над 140 хиляди. 

КРАЙНО ДЕСЕН ПРЕЗИДЕНТ НА АВСТРИЯ?

Остава обаче днес да бъдат преброени гласовете, пуснати с писма.

Неделният вот показа колко са разделени австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им, коментира АП.

Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията и по-силен Европейски съюз. Докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения сред хората.

Напълно възможно е Европа да има първия си крайно десен държавен глава след края на Втората световна война, отбелязва Би Би Си.

В самата Австрия и двамата кандидати дават знак, че няма да се задоволяват с церемониалните функции, които досегашните им предшественици са изпълнявали, въпреки че конституцията им дава повече права.

Александер Ван дер Белен се зарича, че няма да позволи да се закълне канцлер от Партията на свободата, дори тя да спечели следващите парламентарни избори.

Александер Ван дер Белен се зарича да не позволи заклеване на крайно десен канцлер.

Норберт Хофер пък на няколко пъти заплаши, че ще разпусне широката коалиция между Социалдемократическата и Народната партия, ако те продължат да игнорират призивите му да си вършат по-добре работата.

Конституцията на Австрия позволява на държавния глава не само да уволнява правителството, но и да разпуска парламента. Все пак и Хофер, и Ван дер Белен вероятно ще избягват откритите сблъсъци въпреки сигналите, които сега дават, смятат политолози.

"Един президент в Австрия може да съществува само ако сътрудничи с правителството", изтъква Антон Пелинка.

Колегата му Петер Фицмайер смята, че който и да се окаже следващият президент, ще се укроти. Причината е, че нито един от двамата кандидати не би искал да си спечели имиджа на човек, който само дава обещания, но в крайна сметка не може да ги изпълни.