Премиерът Бойко Борисов е потвърдил ангажимента на България към усилията на глобално и регионално ниво, насочени към превенция и разрешаване на съществуващите конфликти, както и за създаване на условия за недопускане на тяхното възобновяване. Това е станало на първата по рода си Световна среща по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул, съобщи правителствената пресслужба.

През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения“, е казал премиерът.

Бойко Борисов е оценил високо доклада на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и е заявил политически ангажимент за постигане на значителен напредък по петте основни отговорности от т. нар. Дневен ред за човечност. Премиерът Борисов е допълнил, че страната ни ще продължи да участва в усилията на Европейския съюз за подпомагане на най-силно нуждаещите се от помощ.

Ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС“, е казал Борисов.

Премиерът е казал още, че като настоящ председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България е предложила конкретни инициативи за укрепването на сигурността, стабилността и устойчивото развитие на нашия регион. Борисов е отбелязал, че България вече е изпълнила ангажиментите, поети по време на международната конференция „Подкрепа за Сирия и региона”, която се проведе през февруари в Лондон.

По време на форума Бойко Борисов е разговарял и с канцлера на Германия Ангела Меркел, „с която обсъдихме моментната ситуация с бежанската вълна и други теми от икономически характер“, написа във фейсбук премиерът.