Ден прези празника 24 май министър-председателят Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-кметът на Истанбул Ахмед Селямед и председателят на българската православна църковна община в турския мегаполис Васил Лиязев откриха експозиция в Метоха към Желязната църква на Златния рог.

В експозицията са включени предмети, ръкописи и снимки, пресъздаващи паметни моменти, свързани с историята и борбите за самостоятелна българска църква, с делото на дейците на българското възраждане в епохата на Османската империя, с живота на българската колония в Цариград. Експозицията е изготвена с финансиране от Министерството на културата и с помощта на Министерството на външните работи, съобщи на фейсбук профила си премиерът.

"Българската общност в Истанбул е сред общностите, които през годините са успели да съхранят своята история и духовното присъствие на българската нация. Чрез поддържането на Екзархийските имоти, които са паметници на националното ни Възраждане и на борбата за църковна и политическа независимост, Цариградските българи са допринесли за съхраняването на българщината още от времето, когато Истанбул е бил седалище на Българската Екзархия и люлка на българското духовно възраждане, култура и просвета", написа Борисов.

Премиерът отбеляза и големия интерес към изучаване на български език от младото поколение на общността.

"Със задоволство научих за българско неделно училище, действащо в сградата на Българската Екзархия, което носи името на своя първообраз – откритото през 1857 г. училище "Св.Св.Кирил и Методий".

От името на правителството Бойко Борисов благодари за „усилията, положени от всеки един член на Настоятелството на Фондацията на „Православната църква на Българската Екзархия” за превръщането на Екзархията, на Метоха и на забележителната Желязна църква „Свети Стефан” в духовни средища на поколения българи".

Възстановяването на Метоха е извършено съдействието на Генералното консулство на република България в Истанбул и със спомоществователството на Българската православна църква и Съюза на тракийските дружества в България.

Премиерът благодари и за оказаната финансова помощ на Република Турция за ремонтно-възстановителните работи.

"Радвам се, че живеещите в Истанбул и други турски градове българи ще могат да отбележат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с нова постоянна експозиция в реставрираната сграда на метоха към уникалната църква "Свети Стефан" в Истанбул", каза още Борисов.

Разгледайте снимки от експозицията в Метоха към Желязната църква в Истанбул: