"България – памет и чест”- така се казва новият албум, насочен към това децата да се запознават и обикват българската история, рисувайки и лепейки занимателни стикери. Идеята е на сдружение „България – памет и чест” и гражданско обединение "Единни за промяна" с редица партньори, сред които общини, фондации, организации и дружества.

„След като дори от МОН определят учебното съдържанието като тежко, на моменти дори скучно, с много теория и малко практика, ние осъзнахме необходимостта от създаването на практически, занимателен, увлекателен и атрактивен инструмент, чрез който най-малките ученици да изследват историята, посредством творчество и забавление”, казват инициаторите на проекта.

Обложката на албума за оцветяване.

В албума българската история е представена върху 120 позиции, които малчуганите ще откриват, за да залепят върху тях съответстващи на историческите факти и обекти цветни стикери. Всяка седмица по една книжка за оцветяване с подарък 6 цветни стикера ще излиза на българския пазар. Занимателните 30 книжки отговарят на 30 различни теми, застъпени в инициативата. Първата книжка, озаглавена „Вяра и език”, вече стана факт на 19 май.

За днешния празник на българската просвета и култура и на славянската писменост е предвиден специален луксозен вариант.

Проектът предвижда издаването на 30 книжки за оцветяване. Авторските рисунки в него са дело на младите художнички Лена Старибратова и Петра Вълчева, завършили специалност „Стенопис”.

Така изглеждат някои от рисунките.

Всяка книжка съдържа десет картинки за оцветяване със сюжети, личности и бележити сцени от българската история. Всяка седмица най-малките последователи на Христо Ботев, Васил Левски, светите братя Кирил и Методий, Райна Княгиня и други български герои, ще получават подарък към всяка книжка за оцветяване и 6 стикера, чиито места ще търсят в специалното издание от 140 страници.

Албумът е под редакцията на екип историци, ръководен от Захарин Захариев, магистър по история, бакалавър по философия и специалист по история на България.

Двете художнички - Лена и Петра ще оценяват таланата на десетки деца, които ще се съберат на 1 юни от 16 ч в обновената „Банска градинка” в Район Лозенец. Организатори на събитието са гражданското сдружение „България – памет и чест”, район „Лозенец” и читалище „Вещина”. Специални гости на проявата ще бъдат столиният кмет Йорданка Фандъкова и този на район „Лозенец” Любомир Дреков, общинският съветник и член на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие – Йоанна Драгнева. Ще участват представители на сдружения "Аутизъм" и "Аутизъм днес", тъй като детският празник ще е посветен на малчуганите, страдащи от аутизъм.