Лондонското метро закъснява заради "грешния тип слънце" - това съобщение чуват преди седмица пътници на станция South Harrow в британската столица.

Ръководството на подземния транспорт в Лондон обаче бързо осъзнава колко странно звучи съобщението и се свързва с в. "Индепендънт", за да разясни какво му е грешно на слънцето.

Причината всъщност е свързана с мерките за безопасност. На всички спирки служители проверяват по CCTV камерите дали перонът и релсите са освободени, за да може метрото да дойде, и тогава дават зелена светлина на следващия влак. 

"Безопасността на нашите клиенти и екипа ни е приоритет номер едно", обяснява Тони Матюс, главен мениджър на линията "Пикадили".

Макар да се нарича Underground (под земята) на практика половината от метрото в Лондон е на повърхността. В резултат на това, когато слънцето свети под определен ъгъл на надземните спирки, понякога попада така в обектива на камерите, че за няколко минути нищо не се вижда през тях.

Тогава тези, които са пред мониторите се обаждат на служителите на самата спирка и ги молят да проверят лично дали всичко е свободно. Това може да отнеме няколко минути и логично води до закъснения.

"Има много неща, които можем да контролираме, но за съжаление слънцето не е едно от тях", заявява пред "Индепендънт" говорител на метрото.

Така в някакъв смисъл, метрото наистина закъснява заради "грешния тип слънце". Засега българската линия няма да има подобни проблеми, тъй като всички спирки са под земята, макар и на някои места влакът да минава над нея.