Решението на Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат му е внушено от "кандидати на ГЕРБ, част от тях незаявени". Това каза лидерът на Движение 21 Татяна Дончева в студиото на бТВ.

Не е хубаво да се отказваш от участие, когато си ангажирал политически субекти, и то извън страната, поясни Дончева и прогнозира, че това е краят на политичеката кариера на сегашния държавен глава.

Запитана дали не го е отказало прибързаното изявление на Радан Кънев, който го подкрепи, тя напомни, че той е отговорил "по един подобаващ начин".

И също на следващия ден да се оттегли... Това са просто несериозни качества - това говори, че човекът е бил президент малко извън качествата си. А той е добър човек.

Според Дончева този, на когото Плевнелиев пречи, не може да бъде търсен нито вляво, нито на кандидат на РБ нито на части от РБ.

Оттеглянето на Плевнелиев не дава повече шансове за левицата. Дава единствено повече възможност на средите на ГЕРБ, на които той е пречил, да си направят играта.

Факторите в ГЕРБ, които искат да бъдат кандидати, искат да отстранят Плевнелиев, каза тя.

А на въпроса - тя има ли подозрения кои са, продължи:

Като видите накрая кандидата, ще разберете дали имам подозрение.

Дончева изрази скептицизъм относно очертаващата се кандидатура на Георги Първанов и дад примера с малко дете, което непрекъснато повтаря, че иска куче... Но ГЕРБ не му се връзват.

И понякога се събуждате и намирате под възглавницата бележка "Искам куче"... И Бил Клинтън би бил много добър в един 3-ти мандат, може би и Обама би бил... Ама няма трети мандат, пише: "може да бъде преизбиран един път", каза Дончева.

Тя дори допълни, че като адвокат е свикнала всякак да оглежда закона, но в случая не намира шанс.

Дончева се е видяла с Корнелия Нинова на вчерашния митинг за 24 май за 5 минути и двете са се разбрали да се срещнат, стана ясно още.

Обединената лява кандидатура е много под въпрос, каза тя и допълни, че не вижда в БСП мисъл как партията да върне тези, които са излезли от нея.

Тя описа не особено ласкаво и новото Изпълнително бюро, като нарече Корнелия Нинова повече бизнесмен отколкото визионер.

Новото ИБ на БСП съдържа повече въпросителни, отколкото отговори. Там има хора, които няма как да са заедно и не могат да имат обща посока. 

Няма как да сложите тримата души над 70 години в бюрото, няма как да сложите хората на Пеевски в бюрото... Няма как да сложите двамата привидно млади хора, които са свързани с ДС, в бюрото... Няма как да сложите Георги Гергов и да кажете - като една ваша колежка,  - че той е новото лице на лявото, изреди Дончева

Тя обаче смята, че президентската институция в новия мандат ще е изключително важна, защото може да стане "фундаментът, върху който да бъде отстранено сегашното политическо статукво".

 Георги Първанов е събрал - извинете ме - Ковачки, Румен Йончев и Слави Бинев. Коя сериозна партия ще иска такъв... 

Първанов ще ви изненада, защото имате очаквания към него, прогнозира тя.