"Ако можеше Господ да ми намали с 15 години възрастта, може би щях да се замисля".

Такъв отговор даде на въпрос дали би се кандидатирал за президент бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който на 16-и юни навършва 79 години. В характерния си стил на изказване царят и създател на партията НДСВ, която участваше в две поредни правителства, даде оценка на някои актуални събития.

"Не обичам да се натрапрвам, първо. Второ, да се произнасям по всяко нещо, нямам призванието на всезнайко, да разказвам и описвам всичко. Нямам и по-определен статут и това предизвиква затруднения или притеснения в някои хора", обясни Сакскобургготски дистанцирането си от активния политически живот, давайки интервюто в полутъмна зала на двореца във Враня.

Той коментира за сетен път задявките с изказването му, че ще "оправи България за 800 дни":

"Не обещах категорично след 800 дни, че ще живеем в рая. Хората си представиха Бог знае какво, но много от тези, които можеха да помогнат, останаха встрани и наблюдаваха със доза злорадство да се проваля. Колкото и да се анализира, постигнахме много. Може би са били 1000, а не 800 дни, но се постигна много."

ОТКЪДЕ СА 800-ТЕ ДНИ НА СИМЕОН? ОТ УЧЕБНИК ЗА КОМПАНИИ

А какво е политическото наследство на НДСВ, която се изгуби на политическия небосклон?

"В немалко политически партии на ръководни постове има хора, които са започнали при нас. Считам това за комплемент, а не предателство. Понякога се самобичуваме и считаме, че само тук се случват неща. А светът е широк, не е точно така."

Бившият премиер даде мнение и за настоящата международна обстановка.

"Кризата с бежанците се преекспонира малко. Никоя страна не беше подготвена - от най-големите и могъщите, до България. Но нека всеки един, с общата воля да се опитаме да се справиме с това предизвикателство", казва той.

По отношение на Русия:

"Кои сме ние да обръщаме гръб и после да се изолираме. С каква цел и с каква полза? С ЕС би било хубаво, но никога против Русия. Не виждам защо трябва против някого въобще", казва Сакскобургготски.

"Трябва да си определим кои са нашите интереси и приоритети. Но не само с 1 година напред или мандата, а много по-дългосрочно", смята той.

ЗАЩО СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ НИ ПРИЗОВА "ДА НЕ ЗАГЪРБВАМЕ" РУСИЯ

Според царя кандидатурата на Ирина Бокова за президент на ООН е уникален шанс за България:

"Още от началото трябваше да погледнем уникалния шанс от позитивни елементи в нейна полза. Това едва ли ще ни се случи през следващите поне 500 години".

Той смята, че Бокова има шанс да оглави международната организация:

"Откровено казано и пак, нямам всички елементи, но немалко от тях са ми ясни. Криво-ляво би трябвало да бъде Източна Европа кандидат. Жена - още по-хубаво, без да делим дали са жени и мъже, това е нещо позитивно. След това - опитът ѝ, езиците..."

Симеон Сакскобургготски отхвърли като "нелепости" твърденията, че премиерът Бойко Борисов бил негов бодигард.

"Като собственик на компанията той координираше, контролираше охраната", обясни бившият премиер.

Но днес двамата се виждат много рядко, стана ясно от думите на експремиера.

Темата за връщането на имотите и процесът на обратното им изземване от държавата, който тече в момента, развълнува Симеон Сакскобургготски.

"Коя страна връща нещо и после си го иска. И в коя страна държавата конфискува своето? Ако те са били държавни, държавата нямаше да ги конфискува", каза емоционално той.

СИМЕОН ГУБИ ДВОРЕЦА "СИТНЯКОВО" И НА ВТОРА ДИСТАНЦИЯ

"Главата ми функционира приблизително добре. Каквото каза Конституционният съд, реституцията беше за всички, не за мен само. Може би не съм се поддал на известни заигравания като премиер или не съм участвал в дадени комбинации и комбини", предположи той за обръщането на процеса.

"Аз съм живял 55 години без тия имоти, нека отстраним чисто материалното с аршина, с който някои хора ме мерят", призова Сакскобургготски.

Аз съм от потомствено поколение ботаници, които обичат природата. Нищо подобно не е имало като прословутата сеч, каза още Сакскобургготски и определи като "първична пропаганда" разпространявани в медиите снимки на трупи от самоковската гора по пътя към Боровец, за които се твърдяло, че били от неговите имоти.

"Аз се върнах за друго. Ма българин ли съм или съм чужденец, за да се върна? 50 години в изгнание не стига на хората", попита Сакскобургготски.

"Да се съобразяваме с националния девиз (Съединението прави силата - б.а.), да има и повече доброта и не толкова озлобление и просто критика. И самочувствието ни малко да се повиши. Има смисъл, има и резон, има и защо", посъветва той.

Ще станем ли пак чудо на Балканите? Според Сакскобургготски има основания, но и пречки:

"Броят на хейтъри е нещо удивително, което показва, че има нещо, което не е съвсем наред в много хора. Именно. Вместо да огледаме, да видим по кой начин всички можем да се захванем пак. Страната е същата, даденостите са същите, имаме предпоставките да възстановиме това. Имам предвид националния девиз, който много не го зачитаме: "Съединението прави силата".

Втората част от интервюто със Симеон Сакскобургготски ще бъде излъчена по бТВ в понеделник.