На две бойни полета се разви първият сблъсък на Корнелия Нинова като лидер на БСП с премиера Бойко Борисов. Първият въпрос към министър-председателя в парламентарния контрол днес бе неин, но Борисов избра да отговори в кулоарите пред журналисти.

"Защо не спазвате законите на държавата? Защо не изпълнявате собствената си заповед? Защо излъгахте НС по една сериозна тема - националната сигурност?"

С тези думи Нинова започна кратката си реч, всъщност въпрос, защо Министерският съвет публикува днес годишния доклад за националната сигурност, след като Борисов е обещал това да стане през май.

"Защо излъгахте парламента? Тъй като на 15 януари 2016 г. на Станилов по същата тема отговаряте - създадена е организация, подготвя се доклад, който ще бъде внесен в НС до началото на месец март. Сега е май", натърти Нинова.

Борисов излезе, извади си листче и започна да чете, споменавайки всички закони, свързани по някакъв начин с националната сигурност, които парламентът е гласувал през последната година. Подчерта и проведените учения с участието на МВР, армията и службите по границата.

"Г-н министър-председател, вие изглежда не разбрахте какво ви питам, не питах какви закони сме приели. Аз ви питах какви са причините за закъснението. Или екипът ви не може да го подготви, в което се съмнявам, те са професионалисти, или нещо в този доклад ви притеснява, не искате да го представите, докато не наместите нещата, както са ви удобни", репликира Нинова. "И знам, че вчера сте го приели този доклад в Министерски съвет. Аз съм го чела. И моля ви, не уволнявайте никого в МС за тази работа."

Тя подчерта, че краят на март не е препоръчителен срок и че Борисов многократно го е потвърдил. Но ключов е въпросът не за закъснението, а дали ще се изпълнят препоръките в този доклад. И обърна темата към европейските фондове:

"Това също е държавнически въпрос, защото години наред отхвърляхте решението на БСП. Нека погледнем на европейските фондове като държавнически въпроси, защото 2020 г. ще свършат", каза тя.

Борисов отново излезе с листче и информира, че докладът е вече публикуван, описа и процеса, по който това е станало. И заключи:

"А вие да говорите за еврофондове, пак е ненужен коментар…"

И си излезе от залата. В кулоарите обаче Борисов се развихри с любимата си тема - магистралите:

"С години ги бяха забалтали и не ги строяха. Довчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки. Вие забравихте и как ходихте до Харманли, как ходихте до Свиленград и как ходите сега? Как ходихте до Бургас, до Благоевград?  Това казват те, за съжаление не могат просто да… не ни отива да им отговарям."

И все пак обясни защо докладът за националната сигурност се е забавил:

"Трябваше да влязат нови закони, след това бяха в некласифициран вид, добре че ги видяхме, щяхме така да ги пуснем. Направихме ги, и ги внесохме. Май месец имаше парламента 15 дена почивка. Просто дребни заяждания, в които не виждам никакъв смисъл. Ама това ще бъде с БСП…"

И отново се върна към тема №1:

"Нека си играят игрите, ние ще им довършим нещата. Аз разбирам те да бяха построили някоя магистрала, нещо да бяха построили… те не са построили един камък върху камък, дойдат ли, винаги ни спират еврофондовете."