Създава се политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съюз и "Гергьовден". Tова стана ясно по време на съвместна пресконференция на трите партии. На нея присъстваше и Слави Бинев, депутат от Патриотичния фронт.

Председателят на Народен съюз Светлин Танчев обясни, че съветът ще формира политики, ще подготвя законодателни инициативи и ще осъществява контрол върху изпълнителната власт.

"Основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие,и външна политика и национална сигурност. Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото", уточни Танчев.

Той допълни, че съветът може да разчита на около 20 депутати и припомни, че в този парламент е имало много гласувания, които не следват партийна линия.

Зам.-шефът на АБВ Румен Петков заяви, че окончателният формат на съвета ще бъде факт до края на тази седмица и изтъкна, че коалиция между партиите няма да се създава.

"Ние запазваме идентичността си, но стремежът ни е да формираме тази алтернатива на властта, която липсва. Амбицията ни е да надхвърлим парламентаризма на по-сериозните теми. Да продължим сериозните президентски дебати. Не бива да има очакванията, че това е коалиция, или че има единомислие по всички въпроси. стремежът ни е да покажем тази алтернатива, която липсва", каза Петков.

Бинев каза, че създаването на този съвет е "вопъл, крясък срещу недемократичния правилник на НС, който не дава възможнст за формиране на нови групи и организации",