Премиерът Бойко Борисов назначи Петя Тянкова за заместник-министър на правосъдието, съобщиха от правителствената пресслужба.

Тянкова има магистратури по право от УНСС и по опазване на околната среда и устойчиво развитие от Химикотехнологичния и металургичен университет в София. От януари 2012 г. е секретар по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев, а преди това е била негов съветник по правните въпроси, докато той беше министър на регионалното развитие и благоустройството. В периода 2002-2012 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Сегашният министър на правосъдието Екатерина Захариева също доскоро беше част от администрацията на президента - началник на кабинета му.

Плевнелиев вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Преди около две седмици стана ясно, че четирима от неговите съветници и секретари отиват на дипломатически постове извън страната.

Деяна Костадинова е готвена за постоянен представител на Република България към Службата на Организацията на обединените нации и други международни организации в Женева със седалище в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Костадинова, която беше служебен вицепремиер и социален министър в служебния кабинет на Марин Райков, ще замени на поста Иван Пиперков.

Посланик във Финландия заминава друг секретар на президента - Мартин Иванов, който беше министър на културата в служебния кабинет на Георги Близнашки, а в първото правителство на ГЕРБ ръководеше Държавна агенция "Архиви". 

За посланик в Словакия беше предложена Йорданка Чобанова, съветник на президента по европейските въпроси, а за Испания - директорът на дирекция "Протокол" на президентската администрация Иван Кондов.