Пред ГЕРБ стои въпросът за предизвикване на предсрочни парламентарни избори с цел постигане на по-широко парламентарно представителство. Това е един от изводите в месечния анализ на Института за дясна политика.

Според анализаторите ГЕРБ продължава да бъде най-стабилната политическа конструкци, но е ясно, че и занапред те ще трябва да търсят взаимодействие с други политически сили, за да могат да бъдат начело на управлението. Животът на 43-тия парламент все още зависи единствено от волята на премиера Бойко Борисов, но след излизането на АБВ подкрепата на Патриотичния фронт е решаваща. А за ГЕРБ би било лош сценарий да се отиде на предсрочни избори не по волята на самата партия и нейния лидер, а по волята на странични фактори и обстоятелства, като загуба на парламентарно мнозинство.

От Института за дясна политика смятат, че напускането на управлението от страна на АБВ е върнало българската политика към традиционното противопоставяне между ляво и дясно и дори могат да се породят тенденции за възстановяване на двублоковия политически модел. АБВ е разклатила мнозинството, защото депутатите в него вече са по-малко, но от друга страна се стабилизира на идейно ниво и в публичен план все повече ще функционира като дясна.

Според анализаторите след решението на Радан Кънев да номинира без консултации за втори президентски мандат Росен Плевнелиев, разцеплението на Реформаторския блок е необратимо и почти сигурно, блокът няма да се яви в този си вид на президентските избори. Сами по себе си и двете части на блока нямат големи шансове да бъдат представени в следващия парламент, ако не участват в по-големи и широки коалиции. Това се отнася, както за по-жизнената част от блока водена от Радан Кънев, така и за групата около Меглена Кунева и Даниел Вълчев.

Според доклада изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП създава очакване за отваряне на партията към останалите леви субекти. Що се отнася до избора на Мустафа Карадайъ за лидер на ДПС от него се очаква съхраняване на ДПС в сегашните му мащаби и спечелване на окопната война с новосформираната партия на Лютви Местан ДОСТ.