“Анкара очаква от германското правителство и от Бундестага уважително поведение, а не безпочвени и несправедливи политически присъди. Турското правителство, цялата ни страна, както и милионите турци в Германия следят случващото се със загриженост.”

Думите са на новия турски премиер Бинали Йълдъръм, изречени към Ангела Меркел в телефонен разговор, съобщиха днес германските медии.

Поводът за гнева на Анкара е предстоящото утре приемане в Бундестага на декларация, осъждаща геноцида в Османската империя спрямо арменците преди 100 години. Това вече го направиха българското Народно събрание, както и над 30 държави.

През 1915-1916 г. с избити 1,5 милиона арменци. 

Преди Йълдъръм и говорителят му Нуман Куртулмушразкритикува още неприетата от Бундестага декларация:

“Германия би трябвало да внимава за отношенията си с Турция. Не е работа на парламентите да вземат отношение по отминали събития.”

Предупреждението е недвусмислено – подобна декларация би влошила отношенията Берлин – Анкара.

Официално документът е озаглавен “Резолюция относно масовото избиване на арменци и други християнски малцинства през 1915 и 1916 г.” В текста зверствата са наречени с истинското им име – геноцид:

“Тяхната съдба (на арменците – б. р.) е исторически пример за масово унищожение, за етническо прочистване, гонения, да -  за геноцид. Всичко това е белязало ХХ век по такъв ужасен начин.”

Резолюцията е внесена в Бундестага от управляващите три партии – ХДС, ХСС и социалдемократите, както и от опозиционните зелени. Най-вероятно документът ще бъде подкрепен от всички парламентарни групи.

Председателката на Парламентарната група за германо-турско приятелство Мишел Мюнтеферинг днес категорично застана зад резолюцията, но и изрази мнение, че трябва да се предприемат стъпки към помирение между турци и арменци. Мюнтеферинг подчерта също, че резолюцията не е закон. Целта е да се даде сигнал - на историята да се гледа и с критично око.

“Помирението се нуждае от волята на хората. Като германски парламентаристи ние можем да ги призовем към такава стъпка, но не можем да ги принудим да я направят”, заяви депутатката.

Турските политици и най-вече президентът Реджеп Ердоган изпадат в ярост, когато се заговори за геноцида над арменците по време на Османската империя.

Това в Германия никой не може да разбере. Нито ФРГ, нито Турция могат да бъдат отъждествявани с Третия райх или с Османската империя. За разлика от южната ни съседка обаче Германия не само не е отричала зверствата на нацизма, а ги е включила в учебниците. Историята не може да бъде нито заличена, нито изопачавана. Тя трябва да се изучава, за да не се повтаря.