Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов влиза в публична и институционална схватка с лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Това съобщиха от партия НПСД - част от Реформаторския блок, от която е Исмаилов.

Зам.-военният министър е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация още миналата година, след като Симеонов се обяви против назначението му. Тогава националистът твърдеше, че НПСД е партия, подкрепяна от Реджеп Ердоган, а кариерата на Исмаилов се дължала на етническата му принадлежност.

Първото заседание на Комисията за защита от дискриминация по казуса е на 1 юни - сряда.

"Валери Симеонов си позволи различни епитети, изкази по един и друг начин и се чувствам обиден от това, което той каза. Само заради това, че може би съм от друг произход", каза пред БГНЕС Орхан Исмаилов преди заседанието.

Той предполага, че може би самият Симеонов ще даде и отговор на какво се дължат твърденията му.

„Аз мислех даже да оттегля жалбата си, защото няма нужда от това, но скоро пак имаше изявления, свързани с моето име. Така че този път реших наистина да отидем до край – да видим кой какъв е и като какъв се представлява в дадена институция, общество и т.н.”, заяви той и каза, че не иска да цитира от кои конкретно изказвания се чувства дискриминиран - те са приложени по делото.

Зам.-министърът отрече вероятността жалбата му като член на правителството срещу лидер на партия, подкрепяща кабинета, да създаде и политически разногласи и противоречия в самото управление.

„Когато той говореше тези врели-некипели, тогава ние нима не сме били в управлението. Така че аз с това апелирам всеки много внимателно да анализир и когато говори - да знае, че ние живеем в правова държава и аз този път ще се възползвам от възможностите, които ми дава законът. Това не е политически въпрос, това е личен мой въпрос към г-н Симеонов, не към неговата партия”, каза още Исмаилов, цитиран от БГНЕС.

Адвокатката на зам.-министъра Марияна Стоянова обяви пред БГНЕС, че е заведено дело и в Софийския градски съд.