Какво ще изберете - веднага да вземете 100 евро или 1000 след пет години?

Версия на този въпрос е била зададена на внушителен брой деца в Швеция през 1966 г. Точният им брой е 13 606. Според нов анализ на шведските учени при децата, които отговарят, че ще почакат пет години, вероятността да извършат престъпление, докато навършат 31 години, намалява с цели 33%.

Изследователският екип, ръководен от Давид Акерлунд от Шведския институт за социални изследвания на Стокхолмския университет, обяснява това така: "Нашите резултати сочат, че индивидите с краткосрочен хоризонт са много по-застрашени да имат криминални прояви на по-късен етап от живота си", разказва той пред "Дейли телеграф". 

Учените отчитат влиянието на контролни фактори като образованието на родителите и доходите им. 

"Зависимостта между краткия жизнен хоризонт (т. е. липсата на по-дългосрочни планове) и криминалните прояви е внушителна и се отнася до около една трета от връзката между интелигентност и престъпления", обясняват изследователите.

Според авторите на проучването "индивидите се различават по начина, по който балансират между наградите от престъплението, на които могат веднага да се насладят, и потенциалната цена като арести и наказание, които ще се случат в бъдещето".

Учените многократно подчертават, че не всяко дете, което се радва на бързото възнаграждение, го очаква живот на престъпник в бъдеще. Те обаче отбелязват, че работата с децата на ранен етап от живота им може да ги привърне в инидвиди, които са по-ориентирани към бъдещето, имат дългосрочни планове, и това е форма на превенция на престъпленията.

В изследването очевидно не става дума за хора със социопатични наклонности и по-специфични случаи.