Европейците се опасяват от излизане на Великобритания от Европейския съюз. На референдум, насрочен за 23 т. м., на Острова ще решават дали страната да остане в съюза или не.

По повод съдбовния не само за Великобритания избор в. “Ханделсблат” публикува резултатите от проучване. То е направено в държави от Европа по поръчка на изданието от Института за изследване на общественото мнение YouGov в периода 19 – 24 май т. г.

Резултатите сочат, че британските избиратели са раздвоени – 40 на сто са за оставане в ЕС, също 40 на сто са за излизане. 14% още не са решили как да гласуват, 6 процента са категорични, че няма да се отправят към урните.

Що се отнася до Германия, 54 на сто от запитаните са за оставане на страната в ЕС, 29 процента са за излизане от общността, 17% нямат мнение.

На въпрос, ако Великобритания излезе от ЕС, каква е вероятността и други държави да я последват, едва 11 на сто от германците смятат, че това е възможно. На подобно менине са 13 на сто от французите и 17 процента от шведите.

Почти три седмици преди референдума във Великобритания експерти и крупни бизнесмени се включиха в дебата. Вчера шефовете на най-големите фирми и концерни в Европа публикуваха отворено писмо. В него те предупреждават за катастрофални последици при Brexit не само за Великобритания, а и за цяла Европа. По-рано това направи Международния валутен фонд, президентът на САЩ Барак Обама също.

От публикуваните сега резултати от проучването на YouGov става ясно, че в по-голямата си част европейците споделят опасенията за трусове при Brexit.

Интересен е и въпросът, отправен към британците:

“Спред вас кои държави имат най-голяма полза от членството си в ЕС?” Резултатите сочат, че това е Германия – 23%. Следват Румъния – 20%, Полша – 19%, Франция – 17%, Гърция – 14%, България – 9%, Испания – 6%, Великобритания, Ирландия и Литва – по 5%.

На въпрос, отправен също към британците:

“Според вас на кои три държави членството в ЕС се отразява най-зле?, отговорът е: Великобритания – 30 на сто, Гърция – 15 на сто и Германия – 12 на сто.

Наред с това едва всеки пети британец твърди, че е видял или чул нещо добро за ЕС. Повечето смятали, че само и единствено Германия имала ползи от членството си в ЕС.

Не случайно преди дни по британска магистрала бяха издигнати плакати:

“Спрете германското настъпление! Гласувайте за Brexit!”, припомня “Ханделсблат”.