"Даеш" ("Ислямска държава" обяви началото на кампания за борба със сателитните чинии в "столицата" си Рака в Сирия и в иракския град Мосул, пише в. "Дейли телеграф".

Джихадистката групировка се опасява, че тези устройства могат да бъдат използвани за въздушни удари срещу нея.

Вчера и в двата контролирани от "Даеш" града бил разпространен видеоклип. В него се отправя предупреждение, че сателитните чинии могат да бъдат използвани от врага за нанасяне на удари от въздуха. Следват кадри, на които на жителите биват раздавани листовки с обяснения защо трябва да бъдат унищожени антените.

Последните кадри показват как се унищожават сателитните чинии. Заедно с тях бойците от "Даеш" унищожават телевизори и видеоуредби.

Призивът е телевизионното оборудване да бъде унищожено до 7 юни. На тази дата започва тазгодишният свещен мюсюлмански месец Рамазан.

Не е изключено неподчинилите се да бъдат сурово наказани, отбелязва "Дейли телеграф". И припомня как преди година джихадистите обесиха две деца, нарушили поста по време на Рамазана.

Последните въздушни удари срещу "Даеш" доведоха до ликвидирането на редица висши фигури на джихадистката групировка. По тази причина тя е в паника и е взела на мушка сателитните чинии.