И в Бургас забраниха бурките. За всеки случай. С 34 гласа ”за”, 1 ”против” и 9 ”въздържал се” местните парламентаристи гласуваха за забраната. Страстите по една от най-горещите докладни на днешната сесия се разпалиха още в самото начало, съобщава „Флагман”.

Водачът на групата на НФСБ Ангел Божидаров бе категоричен, че съветниците на патриотите ще подкрепят докладната на колегата си Георги Дракалиев от ГЕРБ. По думите му това са превантивни мерки, които Бургас трябва да приеме час по-скоро, за да не тръгне по пътя на Пазарджик – люлка на радикалния ислям в България.

Сред идеите на бургаските общинари беше и да се глобяват туристи, чиито жени са с бурки, уточнява "Флагман".

„Спомням си преди четири години, когато ходихме на протест в Пазарджик. Тогава всички жени с бурки настояваха да се запази правото им да се проповядва исляма. Сега виждате какво се случи там. Не искам и Бургас да тръгне по пътя на Пазарджик“, призова Ангел Божидаров и допълни, че ако трябва ще се глобяват и туристите, чиито жени идват с бурки. 

„По кварталите не съм видял жени с бурки. Дебело подчертавам – не само в Бургас, а в Руен и Айтос. Дори и в най-затънтените села не е имало жени с бурки. Тук се проповядва традиционният ислям, никога не е имало бурки. Няма и да има. Ще гласувам против, защото аз като мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Колеги, днес бурките, след два месеца ще имаме забрана срещу забрадките. Не забравяйте, че в България живеят над 1 млн.мюсюлмани. Срещу забрадките ли ще тръгнем, срещу нашите майки по селата?!“, реагира Шерафет Мехмед от ДПС и подчерта, че уважава всички религии.

„В нашите цигански махали съм виждал жени-циганки, които са много горди. Те пердашат мъжете си, няма да допуснат да сложат бурки, но трябва да предприемем превантивни мерки, за да не навлезе радикалния ислям и там“, включи се в дискусията и Георги Дражев, друг виден общински съветник от НФСБ.

„Имаме толкова важни докладни, трябваше да чуем отчетите за общинските дружества, а ние обсъждаме тази докладна. Ние трябва да се мерим с Варна, Пловдив, София, а не с Пазарджик. С цялото ми уважение към жителите на този град. Бурките са част от разклонението на сунитския ислям, занимаваме се със законодателство, което забранява исляма. Не е въпросът в рекламата, а в последиците. Ние в момента караме младите хора на Бургас заради провокацията, шоуто или нещо друго, да носят подобно облекло“, даде мнение Евгений Мосинов, водач на листата на БСП, той гласува въздържал се.

Бургас е поредният от градовете, които решават да забранят бурките. Първо това се случи в Пазарджик. Досега предложението беше отхвърлено единствено в Пловдив. В Народното събрание т.нар. законопроект срещу бурките на Патриотичния фронт вече успешно мина през няколко комисии- вътрешната, правната, по религиозните въпроси. От ГЕРБ засега декларират, че смятат да подкрепят закона и в пленарна зала.