Конгресът на БСП, при който лидерският пост на  партията беше поет от Корнелия Нинова, е бил причината за излизане на АБВ от властта, смята бившият соцлидер и премиер, а сега евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев.

Като реакция от конгреса АБВ напусна правителството и няма как да не се направи връзка мжду двете събития, каза Станишев в предаването "Още от деня" на БНТ.

Според мен това се дължи и на това, че БСП с новия лидер заяви остра опозиционна роля и амбиция да предлага алтернативи, да бъде алтернатива на ГЕРБ. Това създаде  риск за АБВ, която претендира за същото политическо пространство - левоцентристкото, обясни Станишев.

Бившият лидер на БСП настоява на тезата си за обща президентска кандидатура на партиите от лявоцентристкото пространство, макар да смята, че разделението между БСП и АБВ се задълбочава.

Станишев се върна и на избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП, като подчерта дейното участие на Румен Овчаров за нейната кандидатура, но му направи индиректно забележка:

"За никой не е тайна, че Румен Овчаров открито работеше за Нинова като председател, след конгреса се видя, че той се опита да присвои резултата. Всеки, който се опитва да осребри подкрепата, си прави криви сметки, защото Нинова няма да позволи да бъде обяздена, използвана", казва Станишев.