С 11 гласа "за" парламентарната правна комисия прие законът "Антикорупция" на вицепремиерката Меглена Кунева. Против гласуваха от БСП, въздържаха се ДПС и Явор Хайтов от БДЦ.

Изненада беше решението на Явор Нотев от "Атака" също да гласува "за" законопроекта, като той подчерта, че дава подкрепата си на първо четене, защото очаква да се свърши още много работа.

В подкрепа на Кунева присъстваха и председателите на Сметната палата и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, което тя подчерта като много положителен знак за законопроекта.

В рамките на дебата обаче се установи, че някои депутати все още имат резерви към определени части от закона, който вече веднъж бе отхвърлен от Народното събрание. Вицепремиерката предложи да се създаде работна група между първо и второ четене, която да помогне текстовете да се редактират така, че да се постигне максимално широко съгласие. Председателят на комисията Данаил Кирилов прие предложението.

"Аз искам да създам закон, който има много широка подкрепа, защото единствено това гарантира успех на самия закон. Искам да ви кажа, че няма да има нито един ден загубен в нашата работа. България заслужава да има едно много добре работещо законодателство срещу корупцията", заяви Кунева.

И подчерта, че ако има подозрение, че с един или друг текст може да се злоупотреби, трябва да бъдат готови да изключат всякаква възможна злоупотреба. 

"Ще продължим разговорите, ще направим текстовете абсолютно ясни, абсолютно безспорни", добави тя.

Вицепремиерката напусна сградата на Министерски съвет в изключително добро настроение, като многократно благодари на екипа си за това, че са с нея до късно на комисия.

С това законопроектът мина през общо три комисии, две от които го приеха, и сега предстои разглеждането му в пленарна зала.