"Намираме се в началото на дългова спирала и ако в следващите години не спре увеличаването на дълга или не се ускори икономическият растеж, а най-добре да се случат и двете неща, ще се придвижим нагоре по нея", заяви в предаването "Лице в лице" на бТВ бившият премиер Пламен Орешарски, който в своите публични изяви се показва като сериозен критик на правителството.

"Разбира се, някои дългове трябва да се вземат. Има дългове, които се рефинансират с нов дълг. Но това не би трябвало нетно да увеличава задълженията. В същото време от 2009 г. насам държавният дълг се увеличава от 12% от БВП до 29 на сто", припомни Орешарски.

"Работим на бюджетни дефицити, а те винаги натрупват дългове", обясни лаконично Орешарски увеличението на задълженията. Според него неразумната дългова политика е започнала още през 2010-11 г., по време на първия кабинет на ГЕРБ. Преди това се харчело останалото от "лошо наследство" на кабинета "Станишев", в което Орешарски бе финансов министър.

До края на годината този излишък няма да се задържи, коментира лаконично Орешарски данни на финансовото министерство, според които до края на април бюджетът е на плюс с около 2,5 млрд. лева.

Той даде пример с 2015 г., когато приходната част на бюджета се е представила по-добре от очакваното, но въпреки това дефицитът не е бил намален симетрично.

"Трябва да има по-голям контрол върху разходите, а не виждам такъв сега", казва Орешарски.

Бившият премиер твърди, че не е бил запознат в детайли със ситуацията в Корпоративна търговска банка, чийто фалит допринесе значително за падането на кабинета му. По казуса "КТБ" той върна топката при ГЕРБ:

"От това, което пише в доклада на "Аликс партнърс" се вижда, че банката се разрасна през първия мандат на ГЕРБ - от 2 млрд. лв. активи стигна 7 млрд. лв. и приблизително на толкова беше затворена".

В доклада пише - банката не е управвлявана добре, допуснати са операции, които не са класически за една банка. Отпускани са кредити на фиктивни кредитополучатели, които са ги прехвърляли на други фирми. Много е лесно да се прехвърли вината на кабинета "Орешарски", но разрастването е било в предишния мандат, каза бившият премиер.

Той коментира и темата за приноса на европейските средства в българската икономика.

"Да, фондовете подобриха облика на много градове, но от друга страна потиснаха икономическото развитие. Не виждам правителството да има икономическа политика. Говори се за фондове, фондове, фондове, а по-важни са частнте инвестиции. Те от началото на годината намаляват с 41%, а миналата година също се понижиха.

Ние добре правим магистрали, но трябва някой да пътува по тях. Да има пари, за да зарежда автомобилите си. А това става с нови предприятия, работни места", обяснява експремиерът.

Орешарски даде мнението си и по класическата тема "предсрочни избори".

"За страната никога не е добре да има предсрочни избори при положение, че кабинетът прави програма, изпълнява нещо. Но е добре да има, когато не изпълнява реформи. От началото на правителството не се реализира нито една реформа -защо тогава стои кабинетът?", пита Орешарски.