На 4 областни директори на полицията и над 10 началници на районни управления е даден двумесечен срок, в който да подобрят показателите в районите, за които отговарят, иначе ще бъдат сменени.

Това се разбра от думите на директора на Националната полиция Христо Терзийски, на среща с 5 големи тютюневи фирми, посветена на борбата с контрабандата. Срокът им е поставен на 25 май и за да останат на позициите си, те трябва да подобрят дейността по противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки.

„Значи: повече операции, повече иззети количества, повече задържани лица, повече образувани преписки, които се предават на митницата за съставяне на актове и повече, повече, повече работа”, каза Терзийски, цитиран от БГНЕС.

На срещата премиерът Бойко Борисов, след като видя графика с резултатите, се обърна към Терзийски и каза, че от нея се вижда кои директори може да смени.

„И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка - тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим“, заяви министър-председателят.

На редовна среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании бяха представени резултатите от проучване на потреблението на нелегални цигари в България.

„Ние знаехме за резултатите, които се изнесоха от това изследване, а и ежемесечно следим нивата на операциите, на иззетите количества и наистина има областни директори, където може би ще трябва да се предприемат и по-радикални мерки. Но на последните обсъждания сме решили да дадем двумесечен срок, за да видим как ще се справят и след това може би ще се предприемат някакви мерки”, обясни Терзийски.

Той все пак напомни, че сред критериите за подмяна на директори ще има и други - не само борбата с незаконната търговия с цигари.

Рокадите на "малки" началници на РПУ той аргументира с това, че на територията на една област различните районни отчитат различни резултати.