Кола се блъска в дърво с висока скорост, цялата е потрошена. Вътре румънската полиция открива тялото на директора на фирма, която произвежда почистващи препарати за болници и която е разследване за разреждане на своите продукти, което е причинило смъртоносни инфекции.

Скандалът с „Хекси фарма“ звучи като излязъл от филма „Третия човек“ (британска криминална мистерия от 1949 г. - б.р.). За много чужденци той потвърждава репутацията на Румъния като клептокрация, проядена от злоупотреби и подкупи.

В Румъния определено има нещо гнило. Но аферата „Хекси фарма“ е доказателство за усилията на страната да се справи с корупцията. След като разследващи журналисти огласиха случая в края на април, той бързо бе поет от правосъдието, което вече е доста по-независимо под натиска от Европейския съюз. Новият главен прокурор, назначен през април от президента, който пък беше избран заради антикорупционната си платформа, започна енергично преследване на „Хекси фарма“. Смелата ръководителка на Директората срещу корупцията (DNA) Лаура Кьовеши казва, че те също разследват. Миналата година те преследваха наказателно 1250 държавни чиновници и помогнаха за отстраняването на премиера от поста му. На проведената миналия месец глобална среща срещу корупцията Лаура Кьовеши бе посрещната като рок звезда.

Ето един често срещан парадокс: светът научава за корупцията, когато някой се заеме да се бори срещу нея. Това кара хората да си мислят, че нещата се влошават в момент, когато всъщност те се подобряват. Точно затова оценките за държавите могат да са нелогични. Инвеститорите дълго пренебрегваха корупцията, която бе проникнала в политическата система на Бразилия. После, през 2014 година, прокурорите разкриха как държавната петролна компания „Петробраз“ е отклонявала стотици милиони долари към политици и партии в замяна на държавни поръчки. Следващата година Бразилия се смъкна с пет точки в индекса по възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“.

Гватемала имаше същия проблем. От 2008 година страната прие пилотна независима прокурорска агенция с подкрепата на ООН. Миналата година тя разкри корупционна схема в митниците и свали президента и вицепрезидента. Въпреки това, през 2015 година индексът по корупция на страната също се понижи. Експертът по корупцията Дан Хоу от Университета в Съсекс отбелязва, че представянето на Великобритания в индекса на „Трансперънси интернешънъл“ се е влошило след скандала с разходите на депутатите от 2009 година, въпреки че разхищенията са продължавали десетилетия преди това, а в края на краищата Великобритания не е толкова корумпирана. В този случай разкриването на корупцията, а не самият акт на корупция, създава възприятието за корупция.

Тенденцията държавите да изглеждат по-мръсни, точно когато започнат да се прочистват, няма да изненада студентите по британска или американска история. Впечатлението, че двете страни са били особено прогнили в края на 19-и век се дължи главно на възхода на реформите и на прогресивните движения, които искаха да направят политиката по-честна. Въпросът е дали страни като Румъния, Бразилия, Гватемала или Китай ще могат да извървят същия път.

Може и да не се справят. Оранжевата революция в Украйна и кампанията „Чисти ръце“ в Италия не успяха да прочистят политиката в тези страни. И все пак, ако в страна като Румъния избухват скандали, инвеститорите трябва да аплодират, а не да се отчайват. Когато мошениците се появят на първа страница, това е защото някой честен човек ги е поставил там.

...

Анализът е от последния брой на The Economist. Преводът е на Клуб Z.