Експерти потвърдиха автентичността на един от главните експонати в музея на А. С. Пушкин – диванът, на който, както се смяташе и преди, умира след смъртоносно раняване по време на дуел поетът. Откритието е обявено от директора на музея, Сергей Некрасов, пред медиите в четвъртък, 2 юни, съобщава „Интерфакс“.

Според Некрасов имало сведения, че когато раненият Пушкин е положен на дивана, дрехите му са били пропити с кръв. Съдебният експерт Юрий Молин е успял да вземе проби него след 26 неуспешни опита. Музейните работници са позволили да бъде изследвана и нишка от дрехата, останала в гънка на стария 179- годишен диван.

„Пробите съвпаднаха и вече имаме доказателство, че на дивана действително има следи от кръвта на Пушкин – заяви Некрасов. Той добави, че това е най-сериозното потвърждение на недоказана досега информация. – Вече знаем със сигурност, че това е диванът, на който е умрял Пушкин, защото имаме за това научно медицинско потвърждение от висококвалифициран специалист.“

Коженият диван, на който Пушкин е прекарал последните си мигове, е докаран в Санкт Петербург от имение в близкото село Михайловское и е бил поставен в кабинета на поета през 1837 г.

Дуелът между Александър Пушкин и Жорж Дантес е станал на 27 януари 1837 г. в покрайнините на Санкт Петербург. По време на дуела поетът е ранен смъртоносно и два дни по-късно умира в дом № 12 на улица „Мойка“.

Площад Славейков