Швеция е най-добрата страна в света. В тази дефиниция се включва защитата на интересите на гражданите, избягването на лоши отношения с други нации и грижа за околната среда.

Скандинавската страна е задминала други 162 и излиза начело в Good Country Index.

Швеция има високи резултати в сфери като равенство, здраве и социална осигуреност, благоденствие, добре се справя и в културната сфера, пише "Индипендънт".

Исландия се справя най-добре в областта на приноса към чистота на планетата, защитата на климата, което включва и ниски въглеводородни емисии.

Великобритания излиза начело в науката и технологиите, това включва и научните публикации и изследвания, нобеловите награди и патентите.

Според индекса Швеция, като се отчете размера и на икономиката ѝ, прави най-много добро и най-малко вреди в сравнение с всяка друга страна. Малки държави като Ирландия, Кения, Исландия и Коста Рика падат по- надолу в класацията- вероятно защото световните събития се отразяват по-силно на не толкова големите нации.

Индексът, който измерва приноса на всяка държава към планетата и към човечеството според приноса ѝ, отразен в БВП-то ѝ , е създаден от политическия наблюдател Саймън Анхолт. Той обяснява, че иска "да окуражава страните да си сътрудничат в по-голяма степен и да се конкурират по-малко".

"Добра държава е тази, която допринася за благото на цялото човечество. Разбира се, тя трябва да служи на интересите на своите граждани, но никога за сметка на други народи или техните природни ресурси. Това е новият закон за оцеляването на човечеството", обяснява той.

Въпреки че в класацията има добавени 38 държави, последното място отново е за Либия.

България е на нелошата 30 позиция, като най-добре се представяме в две области - на науката и на културата.

Общото класиране - топ 10:

Швеция

Дания

Холандия

Великобритания

Германия

Финландия

Канада

Франция

Австрия

Нова Зеландия