Гръцки и американски агенти конфискуваха в Пирея милиони опиати, предназначени за „Ислямска държава”

В обща акция гръцката Служба за борба с икономическите престъпления (СДОЕ) и американската Агенция за борба за борба с наркотиците (ДЕА) конфискуваха на пристанището в Пирея контейнер с 26 милиона хапчета опиати. Пратката била предназначена за джихадисти от „Ислямска държава” в Либия.

Контейнерът бил натоварен на 19 април от индийското пристанище Нава Шева и пристигнал в Пирея на 10 май, където се очаквало да бъде претоварен на друг кораб. Като получател в документацията на пратката била посочена компания за внос и износ в либийския град Тобрук. Тя била изпратена от компания за износ със седалище в Ню Делхи, която официално е представена като доставчик на килими и дърворезби.

Преди няколко дни американската агенция ДЕА информирала гръцките служби, че трябва да проверят какво е съдържанието на контейнера. Според гръцкия вестник „Катимерини” те отложили конфискацията за известно време, за да висят дали ще бъде променена крайната дестинация на пратката.

Миналия четвъртък членове на двете служби отворили контейнера и намерили в него 479 кашона с 26 милиона таблетки със съдържание на трамадол. Опиатите били скрити зад 48 кашона с хавлии и покривки за маси, които били и описани в документацията на пратката.

Според гръцките власти стойността на наркотиците е почти 13 милиона долара. Това е и най-голямото количество наркотични хапчета, което е било конфискувано на гръцка територия.

Източници на „Катимерини” посочват, че както либийската, така и индийската компания са били замесени в предишна конфискация на голямо количество хапчета с трамадол. През септември миналата година митническите власти в Дубай открили на пристанище „Джебел Али” 35 милиона хапчета и 2,5 тона трамадол на прах, които били скрити в 100 варела.

Според агентите от ДЕА хапчетата с трамадол обикновено са предназначени за „Ислямска държава”, за да бъдат употребени от джихадистите или да бъдат препродадени.

Предполага се, че част от пратката с трамадол, който се използва като аналгетик за облекчаване от силни и хронични болки вероятно е предназначена за бойците.

„Катимерини” припомня, че през ноември миналата година турските власти са конфискували милиони хапчета „Captagon”. Става дума за вид амфетамин, който джихадистите използват, за да повишат своята бдителност и да издържат повече по време на боевете.