“Не разбирам защо на председателката на Християндемократическия съюз (Ангела Меркел – б. р.) не се удаде да убеди собствената си партия да гласува срещу резолюцията”, заявява Реджеп Тайип Ердоган за днешния брой на в. “Дейли Сабах”.

Турският президент дори твърди, че Меркел му била обещала да направи всичко, което е по силите й, за да не се допусне резолюцията да бъде гласувана.

БЕРЛИН: КЛАНЕТАТА НА АРМЕНЦИ В ТУРЦИЯ СА ГЕНОЦИД

Германия окачестви като геноцид престъпленията срещу арменците по време на Османската империя. През 1915/1916 г. са били избити 1,5 милиона арменци и представители на други християнски общности.

Германският парламент – Бундестагът, гласува в четвъртък резолюция, в която масовите убийства се окачествяват като геноцид.

Документът беше приет само с един глас против и с един въздържал се.

Точно тази резолюция е повод за гнева на Ердоган. Още в четвъртък той нареди на турския посланик в Берлин да отлети за Анкара за консултации.

За “Дейли Сабах” той заявява:

“След такова решение, сега се питам как водещите германски политици ще ни гледат в очите – мен и нашия премиер.”

Ердоган не изключва Турция да наложи санкции спрямо Германия. Той отправя и предупреждение, че Федералната република можела да загуби важен приятел.

Относно споразумението между ЕС и Анкара по решаването на бежанската криза, както и премахването на визи за турски граждани, пътуващи из държави от ЕС, президентът заявява, че това е работа на Брюксел. Т.е. не обвързва темата с резолюцията, приета от Бундестага.

Ердоган обаче напомня, че в Германия живеят милиони етнически турци, които също били против резолюцията.

И още: в Германия, а също и в част от немските медии имало цели групи, които били вражески настроени към Турция. Те били забъркани в заговори срещу неговата страна. Планът за гласуването на резолюцията от Бундестага не можело да не се е зародил в нечия “глава отгоре”.

Не става ясно дали Ердоган визира Берлин, Вашингтон или Москва.

САЩ също признаха изтреблението на арменците преди 100 години за геноцид. Преследването на арменците по време на Османската империя започва с обвинения, че те са агенти на Русия, което няма общо с историческата истина.