Жена ръководи атаката над Рака, столицата на Даеш. Рожда Фелат, около 30-годишна кюрдка, се сражава с джихадистите от три години. Тя е начело на войска от 15 хил. кюрдски и арабски бойци. 

"Моята главна цел е да освободим кюрдските и сирийски жени като цяло от контрола на традиционното общество, както и да освободим изцяло Сирия от тероризма и тиранията", казва тя пред "Таймс".

Кюрдската командирка е изявена феминистка, тя обяснява, че е вдъхновена от всички отжени, които са дали живота си в борбата срещу "Даеш". Неин пример е Арин Маркин, която се смята, че се самовзриви с граната вместо да бъде заловена, изнасилена и продадена като секс робиня.Това става по време на кървавия конфликт в кюрдския град Кобани през 2014 г.

Фелат не обича да обсъжда личния си живот. На въпрос дали е омъжена, тя отклонява темата като казва: "Всички сирийски семейства са моето семейство. Където и да отида съм посрещана с любов".

Тя обяснява, че в действията си следва Бисмарк, Наполеон и Саладин.

Предполага се, че кюрдските жени бойци дават клетва за целомъдрие, докато не бъде победена "Даеш". Според някои сведения над 10 хил. жени се бият в кюрдските военни сили като има баталиони, съставени изцяло от жени като Женските защитни сили, фракция на YPG. Една от тези командирки, 21-годишната Телхелден, казва пред Си Ен Ен: "Те вярват, че ако някой от "Даеш" е убит от момиче, кюрдско момиче, той няма да отиде в рая". "Те се страхуват от момичета", добавя тя.

Женското присъствие в кюрдските сили не е нещо ново. Въстаниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), вдигнали се на оръжие в Турция през 1984 г., за да създадат независима кюрдска държава, а преди две години започнали мирни преговори с Анкара, отдавна приемат в редиците си жени. През 90-те години на 20-и век техните сестри по оръжие добиха световна известност, по-специално със самоубийствени операции.

От началото на офанзивата към Рака на 24 май, кюрдските сили са напреднали поне 17 км в държаните от "Даеш" територии и са завладели пет селища.

"Нашата кампания се развива доста добре според плановете, няма проблеми досега", казва Фелат. "Колкото повече напредваме към Рака, толкова повече "Даеш" увеличава съпротивата си", добавя тя.

"Моята силна вяра и честни намерения ми помагат да преодолявам препяствията и предизвикателствата. Жените не са вече слаби. Те играят жизненоважна роля в ръководенето и управляването на обществото", смята феминистката.

Фелат участва и в битките при Шадади, известни още като операцията "Гневът на Кхабур". "Отне ни три дни да го освободим. Това е стратегически път за "Даеш". Те го използват като главен път между Мосул и Рака", обясни Салах Джамил, член на YPG.

"Продават язидските момичета на пазара в Шадади и днес ние ще отмъстим за тях", допълни той. Сирийският град беше известен като пазар за продажба на язидски момичета като секс робини.