Лидерката на БСП Корнелия Нинова и депутатите, участвали в поклонението пред паметника на комунистическия вожд Тодор Живков, са дадени на прокурор. От сдружение "Достойнство, отговорност, морал" са внесли сигнал до обвинител №1 Сотир Цацаров и настояват Нинова и съпартийците й да бъдат проверени и срещу тях да започне разследване за това, че са нарушили приетия от Народното събрание закон, обявяващ комунистическия режим в България за престъпен.

Това съобщи бившият депутат от СДС Иван Сотиров, който е част от сдружение ДОМ, по време на дискусия за изучаването на тоталитарния режим у нас

През 2000 г. по време на управлението на ОДС Народното събрание приема Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

В него пише, че "Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа", описани са вършените от тотаритарния режим репресии и се казва, че на основание на изброените обстоятелства комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. 
"Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система".

В закона от 2000 г. никъде няма препратка към Наказателния кодекс (НК) или други актове, по които за честване на вождовете на престъпния режим може да има санкции. Обаче според Сотиров и сигнала, пратен до Сотир Цацаров: "актът на публично оказване на почит на лицето, което е било ръководител на обявената за потъпкваща човешките права и демократичната система организация, съгласно чл.3 от Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, е проповядване на антидемократична идеология и е престъпление по смисъла на чл. 108 от НК."

По този член от НК се предвижда наказание до 3 г. затвор или глоба до 5000 лв.

Бившият депутат от СДС настоява още Народното събрание и президентът Росен Плевнелиев да "осъдят" поведението на червените депутати и лидерката им.