Ердоган яростно напада Германия, в частност народните представители, след като в четвъртък миналата седмица Бундестагът прие резолюция, с която призна за геноцид масовото избиване на арменци преди 100 г. в Османската империя.

БЕРЛИН: КЛАНЕТАТА НА АРМЕНЦИ В ТУРЦИЯ СА ГЕНОЦИД

“Ей, Германия, казвам го още веднъж: първо направи равносметка за Холокоста, както и за избитите от теб 100 000 души в Намибия (германска колония в началото на ХХ в. – б. а.). Вие сте последната страна, която има право да вини Турция в така нареченото изтребление на арменци”, заяви снощи Ердоган, цитиран днес от медиите.

Турският президент е държал реч в частен университет в Истанбул по повод завършването на учебната година.

Според него относно арменците Турция нямало какво да крие, архивите й били отворени за научни работници:

“Ако вие откриете нещо по темата, то тогава ще сме готови да го проучим. Историята ни не е история на масови убийства, нашата история е история на милосърдието. Това е разликата между нас (турци и германци – б. а.).”

АНКАРА: ГЕРМАНИЯ ДА СИ ГЛЕДА ИСТОРИЯТА И ДА НЕ ПОЗОРИ НАШАТА 

Естествено, че приетата от Бундестага резолюция щяла да има отражения върху турско-германските отношения. Президентът обаче не споменава конкретни последствия. В събота той се закани с налагане на санкции срещу ФРГ.

В снощната си реч Ердоган атакува вербално председателя на германската зелена партия (Съюз 90/Зелени) Джем Йоздемир и другите депутати от турски произход, че подкрепили с вота си резолюцията. Тя бе внесена в парламента от управляващите от десницата и социалдемократите заедно с опозиционните зелени.

По отношение на Йоздемир, който е от турско потекло, президентът заявява:

“Появява се един всезнайко и подготвя нещо, което внася в германския парламент. Един турчин, както някои казват. Турчин? Ах, недей! Кръвта им трябва да бъде изследвана в лаборатория.”

Нямало човек, в чиито вени да тече турска кръв и да обвинява собствената си нация в изтребление.

В Бундестага има 11 депутати, етнически турци от всички политически цветове. Всички те подкрепиха с вота си резолюцията. Самият Йоздемир е един от най-уважаваните политици в Германия. Върху него се изсипаха стотици заплахи за убийство. От Федералната криминална служба му осигуриха охрана.

Ердоган не е единственият, който използва груби и недопустими за един политик изрази. След вота в Бундестага турският вицепремиер и министър на правосъдието Бекир Боздаг, визирайки депутатите с турски корени, написа в Туитър:

“Хора, които са сукали развалено мляко, във вените им тече вмирисана кръв, никога не могат да представляват турската нация.”

ТУРСКИ МИНИСТЪР КЪМ ГЕРМАНИЯ: ГОРИТЕ ЕВРЕИТЕ, А ОБВИНЯВАТЕ НАС

Друг е въпросът, че германските депутати, независимо от корените си, представляват германската нация.