"Сега е измислена руската заплаха, макар да съм убеден, че всички честни и сериозни политици отлично знаят, че Русия никога няма да нападне някоя страна членка на Северноатлантическия пакт. При нас не съществуват никакви подобни планове."

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в Москва на съвместна пресконференция с финландския си колега Тимо Сойни.

"В руската доктрина за сигурност ясно е записано, че една от основните заплахи за сигурността на Русия е по-нататъшното разширяване на НАТО на изток с пренасяне на военната инфраструктура към нашите граници и линиите на алианса за използване на въоръжена сила в нарушение на международното право, както стана например в Либия и Югославия", каза още Лавров.

Но след това допълни:

"Ще подчертая, че ние разглеждаме като заплаха не самия пакт на съществуване на НАТО, а това по какъв начин този военен алианс действа на практика. Сериозните аналитици нямат никакви съмнения, че сега НАТО се "хвана" за повода, който бе даден от държавния преврат в Украйна, и нашата реакция на опитите за дискриминация на руснаците в Украйна."

Лавров припомни, че въпреки разпадането наа СССР пактът не е изчезнал. Той бил убеден, че САЩ съвсем нямали намерение да пускат европейците на някаакво "свободно плаване" по въпросите за сигурността.

Русия била доволна от участието си в учения заедно с НАТО по програмата за борба с тероризмаа. Едно нещо обаче било това да се прави прозрачно и с покана към всички страни от съответния регион. А съвсем друго - използването на същите схеми в условията за нагнетяване на антируска истерия.

На пресконференцията Лавров бе с превързана дясна ръка, което събуди любопитството на журналистите. От руското външно министерство обясниха в Инстаграм, че дипломат номер 1 на Москва е пострадал, докато играл футбол.

Ето какво обясниха от ведомството в текст към снимка в социалната мрежа:

"Това не е трудова злополука заради десетките телефонни разговори с партньорите. Незначителна щета на здравето нанесе футболът. Нали можем да предадем на Министъра от вас пожелания за скорошно оздравяване?"

Следват редица отзиви, в които се изразява възхита от Лавров, и пожелания да се оправи.

"На някого от ЕС при преговорите не е издържал и му е треснал един лакът", пише един потребител.