Новоизбраният генерален директор на БНР Александър Велев е уволнил днес директорката на програма "Хоризонт" Лили Маринкова. На нейно място е назначен дългогодишният журналист Васил Велев.

Маринкова е работила в БНТ и Канал 3. Носителка е на наградите "Репортер на годината", "Сирак Скитник" и на голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество.

Директор на "Хоризонт" стана през април миналата година. За последната година и половина водеше предаванията "Разговор с Вас", "Хоризонт преди всички" и "Неделя 150".

Потърсихме Маринкова за коментар по темата.

 

- Г-жо Маринкова, вярно ли е, че сте освободена от радиото?

Уволнена.

- Като директор?

Като всичко, изобщо от радиото. По член 328-и, ал. втора. При връчването на заповедта Велев ми каза, че "Хоризонт" е съсипан и аз съм една от виновните. Малко по-късно имахме среща - целият състав на "Хоризонт" с Александър Велев и Васил Велев - новопредставения директор на програмата. Там аз помолих Александър Велев да каже пред хората, наистина ли е съсипан "Хоризонт". Пред тях той замълча. Защото чисто обективно, данните нe говорят за това. Трябват ми две години стаж за пенсиониране, Велев отсече: "Ще отидеш на трудовата борса".

- Новият директор на "Хоризонт" Васил Велев имал ли е думата при уволняването ви?

- Това ми напомни когато навремето Иван Костов си назначи в БНР да води предаване Андрей Владов  - от българската редакция на БИБИСИ.  Много демократично звучеше, че е от Бибиси.  Възпитан, правеше дълги любезни интервюта със самия Костов. Ето, и сега БНР трябва да прилича на Бибиси...

- Колеги казват, че сте обидила Аллександър Велев, като сте го обявила за "политическо назначение".

- А не е ли? Всеки директор на обществена медия е политическо назначение,  в случая познавам почерка на управляващите. Такова единодушие в СЕМ просто не е възможно.  Неслучайно онова момиче начело на СЕМ каза, че той е изминал пътя от протестиращ към генерален директор... Ако миналогодишните протестиращи мислят, че това е някаква тяхна победа, скоро ще видят, че ще се обърне срещу тях. Той си спомни, че някога е бил член на "Свободно слово"  и протестиращ, просто капитализира някакви събития от миналото си.

- Бяхте ли изненадана?

- Да. Ако просто ме беше махнал от поста, това е нормално - всеки ръководител има право да си избира с какъв екип да работи. Но уволнението ми според мен е с цел да стресне другите.

А и има още нещо забавно - преди няколко месеца той дойде и помоли да бъде сътрудник на радиото от Мюнхен, да бъде стрингер. Установил, че в България трудно се намира работа след 50-те, трудно е с борсата, и той щял да ни предава от Мюнхен, "историята с бежанците" щяла да е интересна. Аз направих всичко необходимо, помогнах му да стане. И да, поведението му е изненадващо. 

Но той всъщност е правил такива неща в миналото, уволни Виза Недялкова под давление на синята част от тогавашното НСРТ, предаването й "Постфактум" ги дразнеше, но я уволни за "нарушаване на технологичната дисциплина". Така че не би трябвало да съм изненадана.

 

Новият директор Васил Велев е журналист с 30-годишен стаж в електронните медии, започнал своята кариера в БНР, бил е новинар и редактор в обедния блок на "Хоризонт" и водещ в нощния "Хоризонт". През 1992 г печели конкурс и отива да работи в българската редакция на БиБиСи, по-късно става част от общия екип на британската национална телевизия.