Атина - Завършването на мониторинга за изпълнението на спасителната програма и получаването на финансовия транш в размер на 7,5 милиарда евро става все по-тежка задача за гръцкото правителството. Въпреки очакванията, които създаде реториката на управляващите в Атина, че процесът тече плавно и е въпрос на време парите да постъпят в държавните каси, новините от Брюксел не са никак благоприятни за тях.

Одобрението за отпускането на парите не бе дадено нито на заседанието на финансовите министри от Еврозоната миналата седмица, нито на вчерашното заседание на Работната група за Еврогрупата. В замяна на това Атина получи 24-часов срок, за да изпълни оставащите условия, които еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси определи като 5% от общия брой предварителни мерки.

Гръцките власти изпълниха 95% от необходимите промени, но нещата не са финализирани все още. Някои от промените трябва да бъдат проведени през следващите часове”, посочи той и допълни, че отпускането на парите е възможно да бъде решено следващата седмица и да бъде изпълнено в рамките на юни.

КОГАТО ЛЕВИЯТ ЦИПРАС ЗАПОЧНЕ ДА ПРИВАТИЗИРА

Според кореспонденти на гръцки медии в Брюксел условията, които Атина трябва да изпълни още днес, включват:

Първо, финализирането на приватизацията на старото атинско летище в крайморското предградие Елинико. То ще бъде предоставено на компанията Lamda Development, която спечели конкурса още през 2014 г. Тогава сделката беше блокирана от Гръцкия върховен съд, който постанови, че в процеса на предоставяне на „атинската ривиера” на компанията са били допуснати нарушения на принципите за прозрачност, равнопоставеност и конкуренция. Съдебният казус беше решен няколко месеца по-късно, но междувременно управлението на Гърция бе поето от СИРИЗА. Едно от водещите предизборни обещания на левите бе, че няма да допуснат провеждането на никакви приватизации. Година и половина по-късно те се готвят да преотстъпят площта на ръководената от известния бизнесмен Спирос Лацис бизнес група срещу 915 милиона евро. Заслужава да се отбележи, че междувременно позволиха площта да се превърне във фавела, като позволиха на хиляди бежанци да се разположат в и край изоставените сгради и съоръжения.

Второто условие към Атина е да преотстъпи 5% от акциите в телекомуникационната компания ОТЕ, които принадлежат на държавата, на Фонда за приватизации (HRADF).

Третото – да се издаде министерско решение за изчислението на пенсиите.

Четвъртото – националната статистическа агенция ELSTAT да получи по-голям достъп до данните, които съхранява Главната дирекция за държавните приходи.

ПРОТЕСТИТЕ НЕ СПРЯХА ЦИПРАС: ГЪРЦИЯ УВЕЛИЧИ ДАНЪЦИТЕ

Според информационния сайт skai.gr гръцкото правителство се очаква да подпише приватизацията на старото летище до края на деня. Подробностите около договора ще бъдат финализирани на заседание в правителствената резиденция Максиму с участието на държавния министър Алекос Фламбурарис, председателя на Фонда за приватизации Стелиос Пициорлас и представители на компанията Lamda Development. Гръцки медии посочват, че правителството си е поставило за цел да постигне получаването на сумата от 915 милиона евро в по-кратки срокове, както и да бъдат ускорени инвестициите в размер на 7 милиарда евро от страна на компанията.

Източници от гръцкото министерство на финансите определиха вчерашното решение на кредиторите като „положително” и заявиха, че „във всички случаи” траншът от 7,5 милиарда евро ще пристигне в Атина до края на юни.

Гръцки медии посочват, че ако гръцките управляващи изпълнят условията навреме, ще последва ново заседание на Работната група към еврогрупата, на което ще бъде дадена първата, но не и окончателната, „зелена светлина” за отпускането на транша.

Решението ще задейства процедурата за одобрение от страна на парламентите на няколко европейски страни, които го изчакват, за да пристъпят към гласуване – Холандия, Германия, Финландия, Словения, Словакия, Австрия и Естония. Източници, които цитират гръцки медии, посочват, че конкретните процедури е възможно да приключат до 13 юни.

Окончателното решение за отпускането на парите ще бъде взето от Европейския механизъм за стабилност (ESM). Следващото заседание на ESM е планирано за 16 юни в Люксембург. Целта е траншът към Гърция да бъде отпуснат веднага след конкретната дата и преди провеждането на референдума във Великобритания на 23 юни.