Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация на ТАСС след разговор между Путин и израелския премиер Бенямир Нетаняху.

„Що се отнася до експортните маршрути (за доставката на газ) по дъното на Черно море има известни трудности от политически характер с Турция“, напомня стопанинът на Кремъл и допълва - „Но ние окончателно не сме се отказвали от нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“.

По думите на руския президент страната му се нуждае само от ясна позиция на ЕК. 

На 1 декември 2014 г. по време на посещението си в Анкара Путин заяви, че Москва спира проекта „Южен поток“ заради липсата на разрешение от България, защото газопроводът не отговаря на изискванията на Третия енегриен пакет на ЕС.

Президентът на „Газпром" Алексей Милер тогава обяви, че проектът „Южен поток“ повече не е актуален. Вместо него руската страна предложи на Турция да се изгради газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море със същия капацитет от 63 милиарда куб.м. газ, какъвто имаше "Южен поток". След обтягането на отношенията между Москва и Анкара в началото на декември 2015 г. Русия обяви, че проектът за газопровод „Турски поток“ е спрян, припомня още БГНЕС.

На 20 януари 2016 г., когато „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод „Южен поток“ е разтрогнат.