Парламентарната група на БДЦ, която миналата седмица, поне на думи, се разпадна заради спорове за места в комисиите, все пак ще си остане цяла. Това стана ясно днес, след като председателката на парламента Цецка Цачева съобщи, че депутатите от Народен съюз оттеглиха подадените преди това заявление за напускане.  Става дума за избраниците Румен Йончев, Явор Хайтов, Борислав Иглев, Георги Ковачев и Светлин Танчев.

Ако петимата наистина бяха напуснали, то цялата група щеше да спре да съществува, защото минимумът членове на една ПГ според парламентарния правилник е 10 души. 

На заседание на ПГ вчера е било решено, че групата ще се казва БДЦ - Народен съюз. Това са имената на двете партии, които влизат в състава й. На парламентарните избори те се явиха с листата на Николай Бареков. В групата влизат 14 депутати.

До напускането на петимата се стигна, след като по предложение на БДЦ и Красимира Ковачка беше пренаредено представителството на депутатите в парламентарните комисии. Това стана с гласовете на ГЕРБ. Румен Йончев беше сменен като председател на комисията по политиките за българите в чужбина.

Сега обаче Йончев ще отиде във външната комисия на мястото на Кънчо Филипов, а Георги Ковачев ще се върне като член на комисията за борба с корупцията.

Решенията в парламентарната група ще се взимат вече с две трети мнозинство - най-малко 10 депутати, с които паритята БДЦ не разполага.