Шефката на Комисията по култура и медии в парламента Полина Карастоянова ще загуби всичките си постове освен депутатския. Това решили днес депутатите от Патриотичния фронт, а причината е същата като миналия път - лобистки закон, обяви в кулоарите Валери Симеонов.

Карастоянова бе спасена от ВМРО преди месеци, когато лидерът на НФСБ Валери Симеонов твърдо каза, че иска изключването й, и че неговата партия оттегля доверието си от нея. Тя стана депутат с тяхната листа. Каракачанов и ВМРО обаче я защитиха, и в крайна сметка бе премахната от поста на зам.-председател на Фронта.

Сега обаче лидерите на двете партии бяха единодушни - поне за премахването й в комисии. Новият председател на комисията по култура и медии става Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив (2007-2011). Той заяви готовност да внесе проектозакон за намаляване на ДДС на книгите, което в България е високо спрямо ЕС и други държави.

В икономическа комисия я замества журналист-политикът, но и икономист Димитър Байрактаров. В Парламентарната асамблея за Черноморско сътрудничество мястото й пък заема Петър Петров.

За изключването й от групата обаче от ВМРО не били съгласни.

Според Симеонов, законовите поправки, които Карастоянова внасяла, позволявали само две фирми "да узурпират" авторските права. Тя не притежава качества да е наш депутат, каза лидерът на НФСБ.

Той свърза и друга тема - желанието на Волен Сидеров за диалог между атакисти и патриоти. НФСБ щели да се допитат до структурите си, а Симеонов подчерта, че можел да подтисне личната си неприязън към лидерът на "Атака".

"Самият факт, че съм в една стая с Поли Карастоянова всеки ден и не съм я захапал за врата", даде като пример за своите железни нерви депутатът.